Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Med Rwanda som förebild - analys av faktorer för ekonomisk utveckling i låginkomstländer

Ottosson, Lillit LU (2013) NEKH01 20131
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Denna uppsats är en empirisk, kvantitativ studie vars syfte är att fastslå vilka faktorer som leder till ekonomisk utveckling i låginkomstländer genom att utgå från de reformer som genomdrivits i Rwanda sedan inbördeskriget och folkmordet 1994. Landet har sedan dess gjort en uppseendeväckande ekonomisk återhämtning. Regeringen har lyckats skapa politisk och ekonomisk stabilitet och har genomfört reformer inom områden som företagsklimat, utbildning och infrastruktur. Samtidigt som landet har lyckats hålla en mycket hög tillväxttakt har man minskat andelen människor under fattigdomsgränsen, trots ogynnsamma förutsättningar. I studien undersöks de faktorer som dessa reformer har påverkat och varför de är av vikt enligt ekonomisk teori.... (More)
Denna uppsats är en empirisk, kvantitativ studie vars syfte är att fastslå vilka faktorer som leder till ekonomisk utveckling i låginkomstländer genom att utgå från de reformer som genomdrivits i Rwanda sedan inbördeskriget och folkmordet 1994. Landet har sedan dess gjort en uppseendeväckande ekonomisk återhämtning. Regeringen har lyckats skapa politisk och ekonomisk stabilitet och har genomfört reformer inom områden som företagsklimat, utbildning och infrastruktur. Samtidigt som landet har lyckats hålla en mycket hög tillväxttakt har man minskat andelen människor under fattigdomsgränsen, trots ogynnsamma förutsättningar. I studien undersöks de faktorer som dessa reformer har påverkat och varför de är av vikt enligt ekonomisk teori. Huruvida de kan anses ha samma positiva effekt på ekonomin i andra låginkomstländer analyseras genom tvärsnitts- samt differensanalys.

Utifrån de antaganden som gjorts nås i analysen inget entydigt svar på frågan om vilka faktorer som påverkar den ekonomiska utvecklingen i låginkomstländer. Slutsatsen är att det inte, utifrån denna studie, finns ett allmängiltigt recept för ekonomisk utveckling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ottosson, Lillit LU
supervisor
organization
course
NEKH01 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Rwanda, ekonomisk utveckling, låginkomstländer, Afrika söder om Sahara
language
Swedish
id
3810267
date added to LUP
2013-06-20 10:31:28
date last changed
2013-06-20 10:31:28
@misc{3810267,
  abstract     = {{Denna uppsats är en empirisk, kvantitativ studie vars syfte är att fastslå vilka faktorer som leder till ekonomisk utveckling i låginkomstländer genom att utgå från de reformer som genomdrivits i Rwanda sedan inbördeskriget och folkmordet 1994. Landet har sedan dess gjort en uppseendeväckande ekonomisk återhämtning. Regeringen har lyckats skapa politisk och ekonomisk stabilitet och har genomfört reformer inom områden som företagsklimat, utbildning och infrastruktur. Samtidigt som landet har lyckats hålla en mycket hög tillväxttakt har man minskat andelen människor under fattigdomsgränsen, trots ogynnsamma förutsättningar. I studien undersöks de faktorer som dessa reformer har påverkat och varför de är av vikt enligt ekonomisk teori. Huruvida de kan anses ha samma positiva effekt på ekonomin i andra låginkomstländer analyseras genom tvärsnitts- samt differensanalys.

Utifrån de antaganden som gjorts nås i analysen inget entydigt svar på frågan om vilka faktorer som påverkar den ekonomiska utvecklingen i låginkomstländer. Slutsatsen är att det inte, utifrån denna studie, finns ett allmängiltigt recept för ekonomisk utveckling.}},
  author       = {{Ottosson, Lillit}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Med Rwanda som förebild - analys av faktorer för ekonomisk utveckling i låginkomstländer}},
  year         = {{2013}},
}