Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Lei Feng: En förebild i förändring

Fredriksson, Linus LU (2013) KINK11 20101
Chinese Studies
Abstract (Swedish)
Lei Feng har i nästan fem årtionden figurerat som en nationell ikon i Kina. I takt med att Folkrepubliken Kina har utvecklats från ett fattigt agrarland till en industriell stornation har Lei Fengs ideologiska grundfundament börjat visa sig vara oförenligt med den statskapitalism som började växa fram efter Deng Xiaopings ekonomiska reformer för c.a 30 år sedan. I denna uppsats ska jag visa vilken förändring den mediala bilden av Lei Feng har genomgått genom att titta på utvalda artiklar i Folkets Dagblad från 1963 – 2011. Hur tidningen gick från att beskriva honom som en självuppoffrande och extremt hjälpsam individ till att senare lägga vikt på hans vilja att jobba hårt och anpassa sig efter samhällets förändringar för att till sist... (More)
Lei Feng har i nästan fem årtionden figurerat som en nationell ikon i Kina. I takt med att Folkrepubliken Kina har utvecklats från ett fattigt agrarland till en industriell stornation har Lei Fengs ideologiska grundfundament börjat visa sig vara oförenligt med den statskapitalism som började växa fram efter Deng Xiaopings ekonomiska reformer för c.a 30 år sedan. I denna uppsats ska jag visa vilken förändring den mediala bilden av Lei Feng har genomgått genom att titta på utvalda artiklar i Folkets Dagblad från 1963 – 2011. Hur tidningen gick från att beskriva honom som en självuppoffrande och extremt hjälpsam individ till att senare lägga vikt på hans vilja att jobba hårt och anpassa sig efter samhällets förändringar för att till sist diskutera om det är ens möjligt att hysa samma värderingar som Lei Feng själv gjorde när han var i livet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fredriksson, Linus LU
supervisor
organization
course
KINK11 20101
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Lei Feng, emuleringskampanj, Mao Zedong, Folkets Dagblad, Wang Jie
language
Swedish
id
3814496
date added to LUP
2013-08-15 11:56:31
date last changed
2013-08-15 11:56:31
@misc{3814496,
  abstract     = {{Lei Feng har i nästan fem årtionden figurerat som en nationell ikon i Kina. I takt med att Folkrepubliken Kina har utvecklats från ett fattigt agrarland till en industriell stornation har Lei Fengs ideologiska grundfundament börjat visa sig vara oförenligt med den statskapitalism som började växa fram efter Deng Xiaopings ekonomiska reformer för c.a 30 år sedan. I denna uppsats ska jag visa vilken förändring den mediala bilden av Lei Feng har genomgått genom att titta på utvalda artiklar i Folkets Dagblad från 1963 – 2011. Hur tidningen gick från att beskriva honom som en självuppoffrande och extremt hjälpsam individ till att senare lägga vikt på hans vilja att jobba hårt och anpassa sig efter samhällets förändringar för att till sist diskutera om det är ens möjligt att hysa samma värderingar som Lei Feng själv gjorde när han var i livet.}},
  author       = {{Fredriksson, Linus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Lei Feng: En förebild i förändring}},
  year         = {{2013}},
}