Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Systemvetarens roll på arbetsmarknaden.

Antonius, Philip LU and Sjöström, Niklas LU (2013) SYSK02 20131
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
IT-branschen förändras ständigt och detta ställer krav på företag att hänga med i utvecklingen. Det gäller även för individerna som befinner sig i branschen, här kommer systemvetaren in i bilden. Systemvetaren är en klar utbildningsroll som verkar inom IT-branschen. Deras anställningsroll är däremot mer oklar och vår undersökning har som syfte att klargöra denna något, vilka praktiska kunskaper som är viktiga och hur anställningarna och de praktiska kunskaperna utvecklas genom arbetslivet. Vår studie undersöker vidare vilka strategier som informanternas arbetsplatser använder för att främja färdighetsutvecklingen. Vi har genomfört två studier, en dokumentundersökning samt en intervjuundersökning där vi diskuterat frågor, i... (More)
IT-branschen förändras ständigt och detta ställer krav på företag att hänga med i utvecklingen. Det gäller även för individerna som befinner sig i branschen, här kommer systemvetaren in i bilden. Systemvetaren är en klar utbildningsroll som verkar inom IT-branschen. Deras anställningsroll är däremot mer oklar och vår undersökning har som syfte att klargöra denna något, vilka praktiska kunskaper som är viktiga och hur anställningarna och de praktiska kunskaperna utvecklas genom arbetslivet. Vår studie undersöker vidare vilka strategier som informanternas arbetsplatser använder för att främja färdighetsutvecklingen. Vi har genomfört två studier, en dokumentundersökning samt en intervjuundersökning där vi diskuterat frågor, i semistrukturerade intervjuer, kopplade till vår forskningsfråga och teori med individer med bakgrund i den systemvetenskapliga utbildningen som idag är anställda i ett, sett ur utbildningen, relevant jobb och har varit det i minst fem år. Vår undersökning visar att programmeringen är den viktigaste praktiska kunskapen framförallt i den första arbetsrollen. Däremot skiljer sig de personliga egenskaperna något, vilket visar att arbetsgivarnas krav inte riktigt stämmer överens med de anställdas egentliga arbetsuppgift. Vidare visar vår studie att den främsta utveckling för praktiska kunskaper har varit individens erfarenhet men den har i liten utsträckning kopplats ihop med reflektion varför få informanter troligen utvecklar kompetens. Arbetsplatserna har även brister i sitt övriga färdighetsutvecklingsarbete som ytterligare innebär att våra informanter generellt får svårt att fullständigt utveckla sina praktiska kunskaper och skapa kompetens. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Antonius, Philip LU and Sjöström, Niklas LU
supervisor
organization
alternative title
Systemvetarens praktiska kunskaper och färdighetsutveckling.
course
SYSK02 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Systemvetenskap, praktiska kunskaper, kompetens, färdigheter, personliga egenskaper, färdighetsutveckling, färdighetsutvecklingsstrategier, kompetensutveckling.
report number
INF13-029
language
Swedish
id
3814663
date added to LUP
2013-08-08 15:02:48
date last changed
2013-08-08 15:02:48
@misc{3814663,
  abstract     = {{IT-branschen förändras ständigt och detta ställer krav på företag att hänga med i utvecklingen. Det gäller även för individerna som befinner sig i branschen, här kommer systemvetaren in i bilden. Systemvetaren är en klar utbildningsroll som verkar inom IT-branschen. Deras anställningsroll är däremot mer oklar och vår undersökning har som syfte att klargöra denna något, vilka praktiska kunskaper som är viktiga och hur anställningarna och de praktiska kunskaperna utvecklas genom arbetslivet. Vår studie undersöker vidare vilka strategier som informanternas arbetsplatser använder för att främja färdighetsutvecklingen. Vi har genomfört två studier, en dokumentundersökning samt en intervjuundersökning där vi diskuterat frågor, i semistrukturerade intervjuer, kopplade till vår forskningsfråga och teori med individer med bakgrund i den systemvetenskapliga utbildningen som idag är anställda i ett, sett ur utbildningen, relevant jobb och har varit det i minst fem år. Vår undersökning visar att programmeringen är den viktigaste praktiska kunskapen framförallt i den första arbetsrollen. Däremot skiljer sig de personliga egenskaperna något, vilket visar att arbetsgivarnas krav inte riktigt stämmer överens med de anställdas egentliga arbetsuppgift. Vidare visar vår studie att den främsta utveckling för praktiska kunskaper har varit individens erfarenhet men den har i liten utsträckning kopplats ihop med reflektion varför få informanter troligen utvecklar kompetens. Arbetsplatserna har även brister i sitt övriga färdighetsutvecklingsarbete som ytterligare innebär att våra informanter generellt får svårt att fullständigt utveckla sina praktiska kunskaper och skapa kompetens.}},
  author       = {{Antonius, Philip and Sjöström, Niklas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Systemvetarens roll på arbetsmarknaden.}},
  year         = {{2013}},
}