Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vikten av roller för informationssystem i användning av små och medelstora företag

Jonsson, Natalie LU and Edén, Filip LU (2013) SYSK02 20131
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Informationssystem är idag i princip ett oumbärlig hjälpmedel för de allra flesta företag och det finns flera olika källor och teorier som behandlar frågan om hur företag bäst lyckas med implementeringen av ett informationssystem. Det finns dock betydligt mindre dokumentation vad det gäller system som redan är i drift och hur de bör hanteras, särskilt när det kommer till små och medelstora företag. Det essentiella är att identifiera vilka nyckelroller som finns på små och medelstora företag samt vilken betydelse de har för att företagets informationssystem ska fungera bra även när det väl kommit att tas i drift. Genom en undersökning utförd i två delar så undersöks små och medelstora företag situation samt vilka roller som är repesenterade... (More)
Informationssystem är idag i princip ett oumbärlig hjälpmedel för de allra flesta företag och det finns flera olika källor och teorier som behandlar frågan om hur företag bäst lyckas med implementeringen av ett informationssystem. Det finns dock betydligt mindre dokumentation vad det gäller system som redan är i drift och hur de bör hanteras, särskilt när det kommer till små och medelstora företag. Det essentiella är att identifiera vilka nyckelroller som finns på små och medelstora företag samt vilken betydelse de har för att företagets informationssystem ska fungera bra även när det väl kommit att tas i drift. Genom en undersökning utförd i två delar så undersöks små och medelstora företag situation samt vilka roller som är repesenterade i företag. Intervjuer genomfördes med små och medelstora företag samt med konsulter som arbetar dagligen med informationssystem.

Den empiriska undersökningen visar på att roller existerar på små och medelstora företag. Rollerna ter sig ofta i en och samma person samt är vanligtvis inte formella. Nyckelrollen som administratör har visat sig i flera fall vara en yttre konsult eller någon ur ledningen. Det leder inte till ett sätt att hantera informationssystem utan flertalet, vissa mer framgångsrika än andra. Det hade genom strukturerat arbetssätt från återförsäljare och externa konsulter kunnat skapas ett förhållningssätt som skapade mindre förvirring och svårigheter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jonsson, Natalie LU and Edén, Filip LU
supervisor
organization
course
SYSK02 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Informationssystem, roller, SME, driftshantering
report number
INF13-044
language
Swedish
id
3878464
date added to LUP
2014-02-10 07:59:28
date last changed
2014-02-10 07:59:28
@misc{3878464,
  abstract     = {{Informationssystem är idag i princip ett oumbärlig hjälpmedel för de allra flesta företag och det finns flera olika källor och teorier som behandlar frågan om hur företag bäst lyckas med implementeringen av ett informationssystem. Det finns dock betydligt mindre dokumentation vad det gäller system som redan är i drift och hur de bör hanteras, särskilt när det kommer till små och medelstora företag. Det essentiella är att identifiera vilka nyckelroller som finns på små och medelstora företag samt vilken betydelse de har för att företagets informationssystem ska fungera bra även när det väl kommit att tas i drift. Genom en undersökning utförd i två delar så undersöks små och medelstora företag situation samt vilka roller som är repesenterade i företag. Intervjuer genomfördes med små och medelstora företag samt med konsulter som arbetar dagligen med informationssystem.

Den empiriska undersökningen visar på att roller existerar på små och medelstora företag. Rollerna ter sig ofta i en och samma person samt är vanligtvis inte formella. Nyckelrollen som administratör har visat sig i flera fall vara en yttre konsult eller någon ur ledningen. Det leder inte till ett sätt att hantera informationssystem utan flertalet, vissa mer framgångsrika än andra. Det hade genom strukturerat arbetssätt från återförsäljare och externa konsulter kunnat skapas ett förhållningssätt som skapade mindre förvirring och svårigheter.}},
  author       = {{Jonsson, Natalie and Edén, Filip}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vikten av roller för informationssystem i användning av små och medelstora företag}},
  year         = {{2013}},
}