Kost och Identitet
(2013) SMKK10 20131Department of Service Studies
- Abstract (Swedish)
- Livsmedel, kost och hälsa har fått alltmer uppmärksamhet i media och under de senaste åren har utbudet på internet, TV och i tidningar exploderat. Det har blivit populärt att anamma die-ter för att förändra sin kropp och påverka sitt välbefinnande. Syftet med denna kandidatupp-sats är att studera hur LCHF-dieten bidrar till identitetsskapande. De frågeställningar som ska besvaras är varför LCHF-dieten blivit alltmer populär i samhället och vilken roll den symbo-liska funktionen spelar för LCHF-anhängare. Detta ska undersökas med hjälp av kvalitativa intervjuer och etnografiska observationer i form av netnografi. När det gäller identitet har vi valt att rikta in oss på livsstil och social tillhörighet då dessa synsätt är mest passande att... (More)
- Livsmedel, kost och hälsa har fått alltmer uppmärksamhet i media och under de senaste åren har utbudet på internet, TV och i tidningar exploderat. Det har blivit populärt att anamma die-ter för att förändra sin kropp och påverka sitt välbefinnande. Syftet med denna kandidatupp-sats är att studera hur LCHF-dieten bidrar till identitetsskapande. De frågeställningar som ska besvaras är varför LCHF-dieten blivit alltmer populär i samhället och vilken roll den symbo-liska funktionen spelar för LCHF-anhängare. Detta ska undersökas med hjälp av kvalitativa intervjuer och etnografiska observationer i form av netnografi. När det gäller identitet har vi valt att rikta in oss på livsstil och social tillhörighet då dessa synsätt är mest passande att knyta an till LCHF-dieten. Detta kommer att kopplas till konsumtion eftersom begreppet har många likheter och samband med livsstil och social tillhörighet. Teorin har delats upp i fyra olika teman nämligen: mode, relationer, konsumtionsmönster samt kropp och kultur. Dessa kopplas i slutet på avsnittet ihop med den symboliska dimensionens roll då tanken är att detta ska fungera som ett analysverktyg. Det empiriska materialet visade att LCHF-anhängarnas livsstil och konsumtion av mat förändras efter att de börjat med dieten och att deras sociala tillhörighet hade en väsentlig betydelse för deras beslut att följa dieten eller inte. I slutsatserna lyfts symbolikens innebörd fram där vi menar på att förespråkarna för LCHF-dieten har en symbolisk funktion då LCHF-anhängarna ofta knöt an till dessa personer. Att anamma LCHF-dieten leder till en viss typ av matvanor och dessa konsumtionsmönster kan också uppfattas av omgivningen på olika sätt. Därmed har konsumtionsmönstrens symboliska funktion också påvisats. Likaså kan kroppen och ens utseende sända ut signaler om vilken inställning en människa har till kost och kroppsideal. Dessa uppfattningar kan variera beroende på vilken kultur som existerar i olika sammanhang, vilket visar på att symboliken i sig är mångtydig. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/3878856
- author
- Wendel, Carolin LU and Karlsson, Annica LU
- supervisor
- organization
- alternative title
- En studie om hur LCHF-dieten bidrar till identitetsskapande
- course
- SMKK10 20131
- year
- 2013
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- Identitet, LCHF, symbolik, livsstil, social tillhörighet, konsumtion
- language
- Swedish
- id
- 3878856
- date added to LUP
- 2013-08-30 09:29:34
- date last changed
- 2013-08-30 09:29:34
@misc{3878856, abstract = {{Livsmedel, kost och hälsa har fått alltmer uppmärksamhet i media och under de senaste åren har utbudet på internet, TV och i tidningar exploderat. Det har blivit populärt att anamma die-ter för att förändra sin kropp och påverka sitt välbefinnande. Syftet med denna kandidatupp-sats är att studera hur LCHF-dieten bidrar till identitetsskapande. De frågeställningar som ska besvaras är varför LCHF-dieten blivit alltmer populär i samhället och vilken roll den symbo-liska funktionen spelar för LCHF-anhängare. Detta ska undersökas med hjälp av kvalitativa intervjuer och etnografiska observationer i form av netnografi. När det gäller identitet har vi valt att rikta in oss på livsstil och social tillhörighet då dessa synsätt är mest passande att knyta an till LCHF-dieten. Detta kommer att kopplas till konsumtion eftersom begreppet har många likheter och samband med livsstil och social tillhörighet. Teorin har delats upp i fyra olika teman nämligen: mode, relationer, konsumtionsmönster samt kropp och kultur. Dessa kopplas i slutet på avsnittet ihop med den symboliska dimensionens roll då tanken är att detta ska fungera som ett analysverktyg. Det empiriska materialet visade att LCHF-anhängarnas livsstil och konsumtion av mat förändras efter att de börjat med dieten och att deras sociala tillhörighet hade en väsentlig betydelse för deras beslut att följa dieten eller inte. I slutsatserna lyfts symbolikens innebörd fram där vi menar på att förespråkarna för LCHF-dieten har en symbolisk funktion då LCHF-anhängarna ofta knöt an till dessa personer. Att anamma LCHF-dieten leder till en viss typ av matvanor och dessa konsumtionsmönster kan också uppfattas av omgivningen på olika sätt. Därmed har konsumtionsmönstrens symboliska funktion också påvisats. Likaså kan kroppen och ens utseende sända ut signaler om vilken inställning en människa har till kost och kroppsideal. Dessa uppfattningar kan variera beroende på vilken kultur som existerar i olika sammanhang, vilket visar på att symboliken i sig är mångtydig.}}, author = {{Wendel, Carolin and Karlsson, Annica}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Kost och Identitet}}, year = {{2013}}, }