Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Mödrars upplevelser av de möjligheter som erbjuds att “bo” hos sitt spädbarn när det är i behov av barnintensivvård 24timmar/ dygn.

Östner Emilsdottir, Hulda LU and Andersson, Jane LU (2013) SBUM50 20131
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
På barnintensivvårdsavdelning (BIVA) kan föräldrar vanligtvis inte erbjudas sängplats på spädbarnets vårdsal. Syftet med studien var att undersöka mammors upplevelser av de möjligheter som erbjuds att “bo” hos sitt spädbarn när det är i behov av intensivvård 24 timmar/dygn. Studien genomfördes som en intervjustudie där 8 mammor till spädbarnbarn med hjärtfel, som vårdats på BIVA intervjuades. Dataanalysen resulterade i två huvudområden; att utveckla strategier och stressfylld tillvaro. Mammorna upplevde att de kände tillit till barnintensivvårdspersonal och att deras relation till personal kunde vara ansträngande för dem. Mammorna hade stort behov av återhämtning efter att ha varit på BIVA och kunde uppleva problem med kontakt och närhet... (More)
På barnintensivvårdsavdelning (BIVA) kan föräldrar vanligtvis inte erbjudas sängplats på spädbarnets vårdsal. Syftet med studien var att undersöka mammors upplevelser av de möjligheter som erbjuds att “bo” hos sitt spädbarn när det är i behov av intensivvård 24 timmar/dygn. Studien genomfördes som en intervjustudie där 8 mammor till spädbarnbarn med hjärtfel, som vårdats på BIVA intervjuades. Dataanalysen resulterade i två huvudområden; att utveckla strategier och stressfylld tillvaro. Mammorna upplevde att de kände tillit till barnintensivvårdspersonal och att deras relation till personal kunde vara ansträngande för dem. Mammorna hade stort behov av återhämtning efter att ha varit på BIVA och kunde uppleva problem med kontakt och närhet med sitt sjuka spädbarn, både fysiskt och psykiskt. Mammorna beskrev hur de utvecklade strategier för att kunna hantera deras sjuka spädbarns BIVA-tid. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Östner Emilsdottir, Hulda LU and Andersson, Jane LU
supervisor
organization
course
SBUM50 20131
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
barnintensivvårdsmiljö, upplevelser, boende, barnintensivvård, Mödrar, stressfylld tillvaro, kvalitativ metod.
language
Swedish
id
3912818
date added to LUP
2013-07-02 08:56:01
date last changed
2015-12-14 13:21:31
@misc{3912818,
  abstract     = {{På barnintensivvårdsavdelning (BIVA) kan föräldrar vanligtvis inte erbjudas sängplats på spädbarnets vårdsal. Syftet med studien var att undersöka mammors upplevelser av de möjligheter som erbjuds att “bo” hos sitt spädbarn när det är i behov av intensivvård 24 timmar/dygn. Studien genomfördes som en intervjustudie där 8 mammor till spädbarnbarn med hjärtfel, som vårdats på BIVA intervjuades. Dataanalysen resulterade i två huvudområden; att utveckla strategier och stressfylld tillvaro. Mammorna upplevde att de kände tillit till barnintensivvårdspersonal och att deras relation till personal kunde vara ansträngande för dem. Mammorna hade stort behov av återhämtning efter att ha varit på BIVA och kunde uppleva problem med kontakt och närhet med sitt sjuka spädbarn, både fysiskt och psykiskt. Mammorna beskrev hur de utvecklade strategier för att kunna hantera deras sjuka spädbarns BIVA-tid.}},
  author       = {{Östner Emilsdottir, Hulda and Andersson, Jane}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Mödrars upplevelser av de möjligheter som erbjuds att “bo” hos sitt spädbarn när det är i behov av barnintensivvård 24timmar/ dygn.}},
  year         = {{2013}},
}