Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

"Vår identitetsgräns är vår solidaritetsgräns"

Cederstrand, Jesper LU (2013) SOCK01 20131
Sociology
Abstract (Swedish)
Den europeiska kontinenten består av ömsesidigt beroende människor. Men är vi medborgare medvetna om detta och hur hanterar vi det? Med innehållsanalysen som verktyg syftar uppsatsen till att utforska en del av den svenska offentliga debatten om europeisk identitet. Utifrån Norbert Elias teori om vi-utvidgning och nationell habitus i förhållande till integrationsprocessen analyseras en veckas texter i kultur- och idédebattprogrammet OBS i P1. Detta för att undersöka vilka attityder till en europeisk vi-identitet som ges uttryck för i debatten samt vilken framtidstro som finns. Texterna säger något om var den europeiska identiteten och därmed den europeiska kontinenten befinner sig i utvecklingsarbetet. Den europeiska identiteten ses som... (More)
Den europeiska kontinenten består av ömsesidigt beroende människor. Men är vi medborgare medvetna om detta och hur hanterar vi det? Med innehållsanalysen som verktyg syftar uppsatsen till att utforska en del av den svenska offentliga debatten om europeisk identitet. Utifrån Norbert Elias teori om vi-utvidgning och nationell habitus i förhållande till integrationsprocessen analyseras en veckas texter i kultur- och idédebattprogrammet OBS i P1. Detta för att undersöka vilka attityder till en europeisk vi-identitet som ges uttryck för i debatten samt vilken framtidstro som finns. Texterna säger något om var den europeiska identiteten och därmed den europeiska kontinenten befinner sig i utvecklingsarbetet. Den europeiska identiteten ses som någonting önskvärt och eftertraktat för EU och kontinentens fredliga framtid. En framtid som dock framställs som en dyster sådan där nationella identiteter växer sig starkare i tider av ekonomisk turbulens. En möjlig förklaring är att integrationsprocessen varit både för omfattande och för snabb i förhållande till nationell habitus. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Cederstrand, Jesper LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
vi-identitet, nationell habitus, europeisk integration, europeisk identitet, drag-effekt
language
Swedish
id
3953659
date added to LUP
2013-08-21 08:34:13
date last changed
2013-08-21 08:34:13
@misc{3953659,
  abstract     = {{Den europeiska kontinenten består av ömsesidigt beroende människor. Men är vi medborgare medvetna om detta och hur hanterar vi det? Med innehållsanalysen som verktyg syftar uppsatsen till att utforska en del av den svenska offentliga debatten om europeisk identitet. Utifrån Norbert Elias teori om vi-utvidgning och nationell habitus i förhållande till integrationsprocessen analyseras en veckas texter i kultur- och idédebattprogrammet OBS i P1. Detta för att undersöka vilka attityder till en europeisk vi-identitet som ges uttryck för i debatten samt vilken framtidstro som finns. Texterna säger något om var den europeiska identiteten och därmed den europeiska kontinenten befinner sig i utvecklingsarbetet. Den europeiska identiteten ses som någonting önskvärt och eftertraktat för EU och kontinentens fredliga framtid. En framtid som dock framställs som en dyster sådan där nationella identiteter växer sig starkare i tider av ekonomisk turbulens. En möjlig förklaring är att integrationsprocessen varit både för omfattande och för snabb i förhållande till nationell habitus.}},
  author       = {{Cederstrand, Jesper}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{"Vår identitetsgräns är vår solidaritetsgräns"}},
  year         = {{2013}},
}