Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Dagens Latinamerika, summan av dess koloniala historia

Mejias, Felipe LU (2013) NEKH01 20131
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Koloniseringens effekter, har det skett en reversal of fortunes i Latinamerika? Hur har det uppstått och hur har det påverkat kontinenten idag.
Man kan inte förneka en omvälvning av lycka. Data antyder att historiskt urbaniserade länder har det sämre ställt idag medan icke-urbaniserade länder har det relativt bättre idag. Denna omvälvning kan förklaras med hjälp av kontinentens koloniala historia, där institutioner spelar en central roll. Institutioner som stödjer stark äganderätt eller är av extraktiv natur. Den senare koncentrerar den ekonomiska makten hos ett fåtal och kontinentens data stödjer teorin och visar på en ojämn inkomstfördelning.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mejias, Felipe LU
supervisor
organization
course
NEKH01 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Reversal of fortunes, Latinamerika, Institutioner, Kolonisering
language
Swedish
id
4016672
date added to LUP
2013-09-17 15:21:02
date last changed
2013-09-17 15:21:02
@misc{4016672,
  abstract     = {{Koloniseringens effekter, har det skett en reversal of fortunes i Latinamerika? Hur har det uppstått och hur har det påverkat kontinenten idag. 
Man kan inte förneka en omvälvning av lycka. Data antyder att historiskt urbaniserade länder har det sämre ställt idag medan icke-urbaniserade länder har det relativt bättre idag. Denna omvälvning kan förklaras med hjälp av kontinentens koloniala historia, där institutioner spelar en central roll. Institutioner som stödjer stark äganderätt eller är av extraktiv natur. Den senare koncentrerar den ekonomiska makten hos ett fåtal och kontinentens data stödjer teorin och visar på en ojämn inkomstfördelning.}},
  author       = {{Mejias, Felipe}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Dagens Latinamerika, summan av dess koloniala historia}},
  year         = {{2013}},
}