Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Överväganden kring anlitandet av tolk på distriktssköterskeledd mottagning

Hansson, Karin LU and Clausson, Hanna LU (2013) DSKM50 20132
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Studier har visat att tolk inte alltid anlitas i de fall då patientens språkförmåga bedöms som otillräcklig. Syftet med studien var att belysa överväganden kring anlitandet av tolk på distriktssköterskeledd mottagning. Intervjuer med 13 distriktssköterskor på vårdcentraler i Skåne genomfördes och bearbetades utifrån en kvalitativ innehållsanalys. Motivet för att anlita tolk betraktades som ömsesidigt utifrån patientens och distriktssköterskans behov. Beslutet att anlita tolk baserades på en behovsbedömning som till exempel gjorts genom samtal med patienten. När behovet var konstaterat kunde andra förhållande såsom tillgången till anhörigtolkar och annat gemensamt språk påverka anlitandet. Ett slutligt avgörande låg i patientens inställning... (More)
Studier har visat att tolk inte alltid anlitas i de fall då patientens språkförmåga bedöms som otillräcklig. Syftet med studien var att belysa överväganden kring anlitandet av tolk på distriktssköterskeledd mottagning. Intervjuer med 13 distriktssköterskor på vårdcentraler i Skåne genomfördes och bearbetades utifrån en kvalitativ innehållsanalys. Motivet för att anlita tolk betraktades som ömsesidigt utifrån patientens och distriktssköterskans behov. Beslutet att anlita tolk baserades på en behovsbedömning som till exempel gjorts genom samtal med patienten. När behovet var konstaterat kunde andra förhållande såsom tillgången till anhörigtolkar och annat gemensamt språk påverka anlitandet. Ett slutligt avgörande låg i patientens inställning till tolk. Det framkom att verksamheten skulle kunna påverka tolkanlitandet till exempel när det gäller journalföring och genom deras inställning till tolk. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hansson, Karin LU and Clausson, Hanna LU
supervisor
organization
course
DSKM50 20132
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Distriktssköterska, Tolk, Överväganden, Mottagning, Beslut
language
Swedish
id
4146284
date added to LUP
2013-11-14 13:10:49
date last changed
2015-12-14 13:21:31
@misc{4146284,
  abstract     = {{Studier har visat att tolk inte alltid anlitas i de fall då patientens språkförmåga bedöms som otillräcklig. Syftet med studien var att belysa överväganden kring anlitandet av tolk på distriktssköterskeledd mottagning. Intervjuer med 13 distriktssköterskor på vårdcentraler i Skåne genomfördes och bearbetades utifrån en kvalitativ innehållsanalys. Motivet för att anlita tolk betraktades som ömsesidigt utifrån patientens och distriktssköterskans behov. Beslutet att anlita tolk baserades på en behovsbedömning som till exempel gjorts genom samtal med patienten. När behovet var konstaterat kunde andra förhållande såsom tillgången till anhörigtolkar och annat gemensamt språk påverka anlitandet. Ett slutligt avgörande låg i patientens inställning till tolk. Det framkom att verksamheten skulle kunna påverka tolkanlitandet till exempel när det gäller journalföring och genom deras inställning till tolk.}},
  author       = {{Hansson, Karin and Clausson, Hanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Överväganden kring anlitandet av tolk på distriktssköterskeledd mottagning}},
  year         = {{2013}},
}