Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Depression hos patienter efter hjärtinfarkt

Henriksgård, Antonia LU and Eriksson, Emma LU (2013) SJSK50 20132
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
År 2010 insjuknade 32 000 personer i hjärtinfarkt i Sverige. Knappt hälften av alla patienter utvecklar en depression i efterförloppet. Depressionen uppmärksammas inte alltid av sjuksköterskor vilket ökar risken för ett återinsjuknande i hjärtinfarkt. Syftet med litteraturstudien var att belysa metoder sjuksköterskor kan använda sig av i arbetet för att identifiera och minska patienters depression efter hjärtinfarkt. Nio vetenskapliga artiklar av kvantitativ ansats användes i studiens resultat där fyra användbara metoder framkom; Användning av bedömningsinstrument, Teamarbete, Hjärtrehabilitering och Rådgivning. Resultatet visade att underdiagnostik av depression minskade när sjuksköterskan använde sig av bedömningsinstrument för... (More)
År 2010 insjuknade 32 000 personer i hjärtinfarkt i Sverige. Knappt hälften av alla patienter utvecklar en depression i efterförloppet. Depressionen uppmärksammas inte alltid av sjuksköterskor vilket ökar risken för ett återinsjuknande i hjärtinfarkt. Syftet med litteraturstudien var att belysa metoder sjuksköterskor kan använda sig av i arbetet för att identifiera och minska patienters depression efter hjärtinfarkt. Nio vetenskapliga artiklar av kvantitativ ansats användes i studiens resultat där fyra användbara metoder framkom; Användning av bedömningsinstrument, Teamarbete, Hjärtrehabilitering och Rådgivning. Resultatet visade att underdiagnostik av depression minskade när sjuksköterskan använde sig av bedömningsinstrument för depression. Effekterna av metodernas inverkan på depression varierade där en kombination av metoderna ansågs vara mest effektiv för att minska depression hos patienterna efter hjärtinfarkt. En personcentrerad vård i rehabiliteringen ansågs vara förmånlig. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Henriksgård, Antonia LU and Eriksson, Emma LU
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie om sjuksköterskans roll i efterförloppet av insjuknande i hjärtinfarkt
course
SJSK50 20132
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sjuksköterska, Hjärtinfarkt, Depression
language
Swedish
id
4153494
date added to LUP
2013-11-15 08:38:52
date last changed
2015-12-14 13:21:32
@misc{4153494,
  abstract     = {{År 2010 insjuknade 32 000 personer i hjärtinfarkt i Sverige. Knappt hälften av alla patienter utvecklar en depression i efterförloppet. Depressionen uppmärksammas inte alltid av sjuksköterskor vilket ökar risken för ett återinsjuknande i hjärtinfarkt. Syftet med litteraturstudien var att belysa metoder sjuksköterskor kan använda sig av i arbetet för att identifiera och minska patienters depression efter hjärtinfarkt. Nio vetenskapliga artiklar av kvantitativ ansats användes i studiens resultat där fyra användbara metoder framkom; Användning av bedömningsinstrument, Teamarbete, Hjärtrehabilitering och Rådgivning. Resultatet visade att underdiagnostik av depression minskade när sjuksköterskan använde sig av bedömningsinstrument för depression. Effekterna av metodernas inverkan på depression varierade där en kombination av metoderna ansågs vara mest effektiv för att minska depression hos patienterna efter hjärtinfarkt. En personcentrerad vård i rehabiliteringen ansågs vara förmånlig.}},
  author       = {{Henriksgård, Antonia and Eriksson, Emma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Depression hos patienter efter hjärtinfarkt}},
  year         = {{2013}},
}