Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vårdpersonals erfarenheter av att arbeta med telemedicin i glesbygd

Ljungström, Viktor LU and Pettersson, Jonas LU (2013) SJSK50 20132
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Forskning angående vård med telemedicin är idag begränsad och erfarenheterna av att arbeta med detta behandlas inte i den forskning som existerar. Syftet med studien är att med vårdpersonalens erfarenhet av att telemedicin belysa vilken vård som är möjlig att erbjuda. Sex intervjuer genomfördes med anställda inom det grönländska sundhedsvæsendet, alla hade erfaranhet att arbeta med telemedicin. Studien är genomförd på Grönland. Efter dataanalys framkom det två huvudkategorier och sju subkategorier. Subkategorierna Brist på kontinuitet, Långsam IT-support, Bristande rutin, Merarbete och tvåspråkighet delades in under kategorin Hinder. Subkategorierna Ökad patientsäkerhet, Flexibilitet och Sjukvårdstransport kom under kategorin Möjligheter.... (More)
Forskning angående vård med telemedicin är idag begränsad och erfarenheterna av att arbeta med detta behandlas inte i den forskning som existerar. Syftet med studien är att med vårdpersonalens erfarenhet av att telemedicin belysa vilken vård som är möjlig att erbjuda. Sex intervjuer genomfördes med anställda inom det grönländska sundhedsvæsendet, alla hade erfaranhet att arbeta med telemedicin. Studien är genomförd på Grönland. Efter dataanalys framkom det två huvudkategorier och sju subkategorier. Subkategorierna Brist på kontinuitet, Långsam IT-support, Bristande rutin, Merarbete och tvåspråkighet delades in under kategorin Hinder. Subkategorierna Ökad patientsäkerhet, Flexibilitet och Sjukvårdstransport kom under kategorin Möjligheter. Resultatet visar att telemedicin är ett gott redskap för att erbjuda patientsäker vård och har ökat tillgängligheten för den grönländska befolkningen. Det finns utrymme för förbättringar inom flera områden, något som en grundlig implementering av redskapet skulle åtgärda. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ljungström, Viktor LU and Pettersson, Jonas LU
supervisor
organization
course
SJSK50 20132
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Grönland, Helhetssyn, Pipaluk, Telemedicin, Vård.
language
Swedish
id
4174874
date added to LUP
2013-11-26 10:39:08
date last changed
2015-12-14 13:21:32
@misc{4174874,
  abstract     = {{Forskning angående vård med telemedicin är idag begränsad och erfarenheterna av att arbeta med detta behandlas inte i den forskning som existerar. Syftet med studien är att med vårdpersonalens erfarenhet av att telemedicin belysa vilken vård som är möjlig att erbjuda. Sex intervjuer genomfördes med anställda inom det grönländska sundhedsvæsendet, alla hade erfaranhet att arbeta med telemedicin. Studien är genomförd på Grönland. Efter dataanalys framkom det två huvudkategorier och sju subkategorier. Subkategorierna Brist på kontinuitet, Långsam IT-support, Bristande rutin, Merarbete och tvåspråkighet delades in under kategorin Hinder. Subkategorierna Ökad patientsäkerhet, Flexibilitet och Sjukvårdstransport kom under kategorin Möjligheter. Resultatet visar att telemedicin är ett gott redskap för att erbjuda patientsäker vård och har ökat tillgängligheten för den grönländska befolkningen. Det finns utrymme för förbättringar inom flera områden, något som en grundlig implementering av redskapet skulle åtgärda.}},
  author       = {{Ljungström, Viktor and Pettersson, Jonas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vårdpersonals erfarenheter av att arbeta med telemedicin i glesbygd}},
  year         = {{2013}},
}