Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den nya generationens patient och andra myter - En diskursanalys av vårdvalsreformen i Sverige

Helander, Klara LU and Williams, Samuel LU (2014) STVA22 20132
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
När riksdagen beslutade om att införa ett obligatoriskt vårdval i Sverige 2009 fanns en omfattande kritik av reformen från forskare och experter som menade att en kundvalsmodell med fri etableringsrätt för privata vårdproducenter riskerade att undergräva det krav på jämlikhet som länge haft en central position inom svensk sjukvårdspolitik. Denna uppsats syftar till att med utgångspunkt i en diskursteoretisk förståelse av makt förklara varför vårdvalet drevs igenom trots att förslaget var så kontroversiellt. Genom en närläsning av två för vårdvalet centrala utredningar kommer vi fram till att den bild av patienten och vårdens organisation som artikulerades inom svenska myndigheter till viss del an förklara varför vårdval kom att ses som den... (More)
När riksdagen beslutade om att införa ett obligatoriskt vårdval i Sverige 2009 fanns en omfattande kritik av reformen från forskare och experter som menade att en kundvalsmodell med fri etableringsrätt för privata vårdproducenter riskerade att undergräva det krav på jämlikhet som länge haft en central position inom svensk sjukvårdspolitik. Denna uppsats syftar till att med utgångspunkt i en diskursteoretisk förståelse av makt förklara varför vårdvalet drevs igenom trots att förslaget var så kontroversiellt. Genom en närläsning av två för vårdvalet centrala utredningar kommer vi fram till att den bild av patienten och vårdens organisation som artikulerades inom svenska myndigheter till viss del an förklara varför vårdval kom att ses som den bästa lösningen på de problem vården stod inför. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Helander, Klara LU and Williams, Samuel LU
supervisor
organization
course
STVA22 20132
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
vårdval, marknadsreformer, diskursanalys, svensk sjukvårdspolitik, patientrol
language
Swedish
id
4227951
date added to LUP
2014-01-29 17:04:15
date last changed
2014-01-29 17:04:15
@misc{4227951,
  abstract     = {{När riksdagen beslutade om att införa ett obligatoriskt vårdval i Sverige 2009 fanns en omfattande kritik av reformen från forskare och experter som menade att en kundvalsmodell med fri etableringsrätt för privata vårdproducenter riskerade att undergräva det krav på jämlikhet som länge haft en central position inom svensk sjukvårdspolitik. Denna uppsats syftar till att med utgångspunkt i en diskursteoretisk förståelse av makt förklara varför vårdvalet drevs igenom trots att förslaget var så kontroversiellt. Genom en närläsning av två för vårdvalet centrala utredningar kommer vi fram till att den bild av patienten och vårdens organisation som artikulerades inom svenska myndigheter till viss del an förklara varför vårdval kom att ses som den bästa lösningen på de problem vården stod inför.}},
  author       = {{Helander, Klara and Williams, Samuel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den nya generationens patient och andra myter - En diskursanalys av vårdvalsreformen i Sverige}},
  year         = {{2014}},
}