Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att sy ihop himladrottningens klädnad : om det mariologiska tankegodset i Sermo angelicus

Håkansson, Pontus LU (2014) TEOK51 20132
Centre for Theology and Religious Studies
Abstract (Swedish)
Föreliggande uppsats utgörs av en presentation och analys av det bildspråk som används för att beskriva jungfru Maria i den av den heliga Birgitta författade Sermo Angelicu. Uppsatsens huvudfråga: Vilken Maria framträder i Sermo Angelicus? I studiet av texten låter jag textens enskilda mariologiska motiv belysa varandra för att genom detta teckna en större bild. Mitt mariologiska studium av Sermo Angelicus syftar inte till att beskriva eller analysera den marianska dogmutvecklingen, utan upp satsens syfte är istället att redogöra för Sermo Angelicus bild av Maria. Uppsatsen innehåller en introduktion till Sermo Angelicus med dess 21 lektier, samt presentation Mariagestaltens egenskaper och av hennes delaktighet i frälsningshistorien. I... (More)
Föreliggande uppsats utgörs av en presentation och analys av det bildspråk som används för att beskriva jungfru Maria i den av den heliga Birgitta författade Sermo Angelicu. Uppsatsens huvudfråga: Vilken Maria framträder i Sermo Angelicus? I studiet av texten låter jag textens enskilda mariologiska motiv belysa varandra för att genom detta teckna en större bild. Mitt mariologiska studium av Sermo Angelicus syftar inte till att beskriva eller analysera den marianska dogmutvecklingen, utan upp satsens syfte är istället att redogöra för Sermo Angelicus bild av Maria. Uppsatsen innehåller en introduktion till Sermo Angelicus med dess 21 lektier, samt presentation Mariagestaltens egenskaper och av hennes delaktighet i frälsningshistorien. I uppsat sens slutdiskussion diskuterar och analyserar jag primärt tre mariologiska motiv som framkommit genom studiet: Maria som den ytterst mänskliga, Maria som anknytningspunkten mellan det himmelska och det jordiska, samt Maria som frälsningshoppet personifierad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Håkansson, Pontus LU
supervisor
organization
course
TEOK51 20132
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
jungfru Maria, mariologi, Sermo Angelicus, den heliga Birgitta, Vadstena kloster
language
Swedish
id
4251203
date added to LUP
2014-01-21 11:18:14
date last changed
2014-01-21 11:18:14
@misc{4251203,
  abstract     = {{Föreliggande uppsats utgörs av en presentation och analys av det bildspråk som används för att beskriva jungfru Maria i den av den heliga Birgitta författade Sermo Angelicu. Uppsatsens huvudfråga: Vilken Maria framträder i Sermo Angelicus? I studiet av texten låter jag textens enskilda mariologiska motiv belysa varandra för att genom detta teckna en större bild. Mitt mariologiska studium av Sermo Angelicus syftar inte till att beskriva eller analysera den marianska dogmutvecklingen, utan upp satsens syfte är istället att redogöra för Sermo Angelicus bild av Maria. Uppsatsen innehåller en introduktion till Sermo Angelicus med dess 21 lektier, samt presentation Mariagestaltens egenskaper och av hennes delaktighet i frälsningshistorien. I uppsat sens slutdiskussion diskuterar och analyserar jag primärt tre mariologiska motiv som framkommit genom studiet: Maria som den ytterst mänskliga, Maria som anknytningspunkten mellan det himmelska och det jordiska, samt Maria som frälsningshoppet personifierad.}},
  author       = {{Håkansson, Pontus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att sy ihop himladrottningens klädnad : om det mariologiska tankegodset i Sermo angelicus}},
  year         = {{2014}},
}