Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Stråldoser vid filtrerad bakåtprojektion och iterativ bildrekonstruktion i CT-bilder

Lange, Carolin LU and Larsson, Anna LU (2014) SJSK50 20132
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Filtrerad bakåtprojektion (FBP) har varit standard för att rekonstruera datortomografibilder. På grund av den tekniska utvecklingen är en ny bildrekonstruktionsteknik nu möjlig, iterativ bildrekonstruktion (IR). Syftet med studien var att undersöka hur stråldosen kan påverkas vid standarprotokoll och lågdosprotokoll vid CT-undersökningar, då bilderna rekonstrueras med FBP och IR med bevarad bildkvalitet. En fantomstudie genomfördes på Skånes universitetssjukhus i Malmö på en Siemens Somatom. Fyra olika bildrekonstruktioner utfördes på rådatan som insamlats, FBP och tre olika styrkor på IR på samtliga protokoll. Bruset i bilden utläses med hjälp av en Region of interest (ROI) och jämförelse mellan de olika protokollen samt... (More)
Filtrerad bakåtprojektion (FBP) har varit standard för att rekonstruera datortomografibilder. På grund av den tekniska utvecklingen är en ny bildrekonstruktionsteknik nu möjlig, iterativ bildrekonstruktion (IR). Syftet med studien var att undersöka hur stråldosen kan påverkas vid standarprotokoll och lågdosprotokoll vid CT-undersökningar, då bilderna rekonstrueras med FBP och IR med bevarad bildkvalitet. En fantomstudie genomfördes på Skånes universitetssjukhus i Malmö på en Siemens Somatom. Fyra olika bildrekonstruktioner utfördes på rådatan som insamlats, FBP och tre olika styrkor på IR på samtliga protokoll. Bruset i bilden utläses med hjälp av en Region of interest (ROI) och jämförelse mellan de olika protokollen samt bildrekonstruktionstekniker gjordes, där resultatet visade att lågdosprotokollet med IR:s styrka 3 gav samma brusnivå som FBP i standardprotokollet. Detta innebär att IR kan reducera patientstråldosen samtidigt som bildkvaliteten bevaras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lange, Carolin LU and Larsson, Anna LU
supervisor
organization
course
SJSK50 20132
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
stråldosreducering, iterativ bildrekonstruktion, filtrerad bakåtprojektion, Radiografi, bildkvalitet och fantomstudie
language
Swedish
id
4255542
date added to LUP
2014-01-28 08:58:17
date last changed
2015-12-14 13:21:32
@misc{4255542,
  abstract     = {{Filtrerad bakåtprojektion (FBP) har varit standard för att rekonstruera datortomografibilder. På grund av den tekniska utvecklingen är en ny bildrekonstruktionsteknik nu möjlig, iterativ bildrekonstruktion (IR). Syftet med studien var att undersöka hur stråldosen kan påverkas vid standarprotokoll och lågdosprotokoll vid CT-undersökningar, då bilderna rekonstrueras med FBP och IR med bevarad bildkvalitet. En fantomstudie genomfördes på Skånes universitetssjukhus i Malmö på en Siemens Somatom. Fyra olika bildrekonstruktioner utfördes på rådatan som insamlats, FBP och tre olika styrkor på IR på samtliga protokoll. Bruset i bilden utläses med hjälp av en Region of interest (ROI) och jämförelse mellan de olika protokollen samt bildrekonstruktionstekniker gjordes, där resultatet visade att lågdosprotokollet med IR:s styrka 3 gav samma brusnivå som FBP i standardprotokollet. Detta innebär att IR kan reducera patientstråldosen samtidigt som bildkvaliteten bevaras.}},
  author       = {{Lange, Carolin and Larsson, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Stråldoser vid filtrerad bakåtprojektion och iterativ bildrekonstruktion i CT-bilder}},
  year         = {{2014}},
}