Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Faktorer som kan påverkas för att förändra stråldosen vid radiologisk uppföljning av patienter med adolescent idiopatisk skolios.

Philip Puzder, Monika LU and Sjödahl, Maja LU (2014) SJSK50 20132
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Patienter med adolescent idiopatisk skolios (AIS) genomgår regelbundna röntgenundersökningar för uppföljning av skolios. Syfte med denna litteraturstudie var att undersöka vilka faktorer som kan påverkas för att förändra stråldosen vid radiologisk uppföljning av patienter med AIS. Genom granskning av litteratur framkom exempel på hur stråldos kan påverkas vid uppföljning av AIS. Teman som utkristalliserades efter genomgången litteratur som faktorer som kan påverka stråldos till patienten var utrustning, positionering, strålskydd och modalitet. Verksamhet med joniserande strålning ansvarar för att verksamheten är berättigad varför rutiner bör ses över för optimering av radiologisk uppföljning av patienter med AIS. Röntgensjuksköterskan som... (More)
Patienter med adolescent idiopatisk skolios (AIS) genomgår regelbundna röntgenundersökningar för uppföljning av skolios. Syfte med denna litteraturstudie var att undersöka vilka faktorer som kan påverkas för att förändra stråldosen vid radiologisk uppföljning av patienter med AIS. Genom granskning av litteratur framkom exempel på hur stråldos kan påverkas vid uppföljning av AIS. Teman som utkristalliserades efter genomgången litteratur som faktorer som kan påverka stråldos till patienten var utrustning, positionering, strålskydd och modalitet. Verksamhet med joniserande strålning ansvarar för att verksamheten är berättigad varför rutiner bör ses över för optimering av radiologisk uppföljning av patienter med AIS. Röntgensjuksköterskan som ansvarig för röntgenundersökningen kan ta hjälp av studiens resultat för optimering av undersökning. Studien kan vara avstamp för vidare forskning inom ämnet för möjlighet att påverka och optimera radiologisk uppföljning av patienter med AIS. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Philip Puzder, Monika LU and Sjödahl, Maja LU
supervisor
organization
course
SJSK50 20132
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Skolios, stråldos, strålskydd
language
Swedish
id
4255589
date added to LUP
2014-01-28 08:55:17
date last changed
2015-12-14 13:21:32
@misc{4255589,
  abstract     = {{Patienter med adolescent idiopatisk skolios (AIS) genomgår regelbundna röntgenundersökningar för uppföljning av skolios. Syfte med denna litteraturstudie var att undersöka vilka faktorer som kan påverkas för att förändra stråldosen vid radiologisk uppföljning av patienter med AIS. Genom granskning av litteratur framkom exempel på hur stråldos kan påverkas vid uppföljning av AIS. Teman som utkristalliserades efter genomgången litteratur som faktorer som kan påverka stråldos till patienten var utrustning, positionering, strålskydd och modalitet. Verksamhet med joniserande strålning ansvarar för att verksamheten är berättigad varför rutiner bör ses över för optimering av radiologisk uppföljning av patienter med AIS. Röntgensjuksköterskan som ansvarig för röntgenundersökningen kan ta hjälp av studiens resultat för optimering av undersökning. Studien kan vara avstamp för vidare forskning inom ämnet för möjlighet att påverka och optimera radiologisk uppföljning av patienter med AIS.}},
  author       = {{Philip Puzder, Monika and Sjödahl, Maja}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Faktorer som kan påverkas för att förändra stråldosen vid radiologisk uppföljning av patienter med adolescent idiopatisk skolios.}},
  year         = {{2014}},
}