Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Musik: Komplementär smärtlindring vid cancerrelaterad smärta

Johnsson, Rebecca LU and Karlsson, Sandra LU (2014) SJSK50 20141
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
För patienter med cancer är cancerrelaterad smärta ett vanligt problem som orsakar ett stort lidande. Syftet var att beskriva användandet av musik i förhållande till omvårdnad av vuxna patienter med cancerrelaterad smärta. Resultatet visade genom teman att musiken kunde lindra såväl fysisk som psykisk/emotionell cancerrelaterad smärta samt att användningen och graden av smärtlindring påverkas av såväl musikstil som valmöjligheter. Dessutom är patientens individuella förutsättningar av stor vikt vid användandet av musik som omvårdnadsåtgärd. Därför bör omvårdnadspersonal ta hänsyn till dessa förutsättningar för att musiken ska kunna ge patienten god smärtlindring. Studien kan även ge ökad kunskap om musik som en komplementär metod för att... (More)
För patienter med cancer är cancerrelaterad smärta ett vanligt problem som orsakar ett stort lidande. Syftet var att beskriva användandet av musik i förhållande till omvårdnad av vuxna patienter med cancerrelaterad smärta. Resultatet visade genom teman att musiken kunde lindra såväl fysisk som psykisk/emotionell cancerrelaterad smärta samt att användningen och graden av smärtlindring påverkas av såväl musikstil som valmöjligheter. Dessutom är patientens individuella förutsättningar av stor vikt vid användandet av musik som omvårdnadsåtgärd. Därför bör omvårdnadspersonal ta hänsyn till dessa förutsättningar för att musiken ska kunna ge patienten god smärtlindring. Studien kan även ge ökad kunskap om musik som en komplementär metod för att lindra cancerrelaterad smärta och därmed leda till ökad användning av musik inom hälso- och sjukvården. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johnsson, Rebecca LU and Karlsson, Sandra LU
supervisor
organization
course
SJSK50 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Smärta, Musik, Cancer, Individualitet, Komplementärmedicinsk behandling
language
Swedish
id
4433935
date added to LUP
2014-05-06 13:20:11
date last changed
2015-12-14 13:21:33
@misc{4433935,
  abstract     = {{För patienter med cancer är cancerrelaterad smärta ett vanligt problem som orsakar ett stort lidande. Syftet var att beskriva användandet av musik i förhållande till omvårdnad av vuxna patienter med cancerrelaterad smärta. Resultatet visade genom teman att musiken kunde lindra såväl fysisk som psykisk/emotionell cancerrelaterad smärta samt att användningen och graden av smärtlindring påverkas av såväl musikstil som valmöjligheter. Dessutom är patientens individuella förutsättningar av stor vikt vid användandet av musik som omvårdnadsåtgärd. Därför bör omvårdnadspersonal ta hänsyn till dessa förutsättningar för att musiken ska kunna ge patienten god smärtlindring. Studien kan även ge ökad kunskap om musik som en komplementär metod för att lindra cancerrelaterad smärta och därmed leda till ökad användning av musik inom hälso- och sjukvården.}},
  author       = {{Johnsson, Rebecca and Karlsson, Sandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Musik: Komplementär smärtlindring vid cancerrelaterad smärta}},
  year         = {{2014}},
}