Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Aspekter av sjuksköterskors hälsofrämjande arbete

Fagerstam Borras, Johanna LU and Eilert, Karna LU (2014) SJSK50 20141
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Att genomföra hälsofrämjande arbete är ett av sjuksköterskans ansvarsområden. Syftet med studien var att belysa aspekter av sjuksköterskors hälsofrämjande arbete. Metoden för studien var en litteraturöversikt där åtta artiklar granskades. Analysprocessen resulterade i fem kategorier; Sjuksköterskors inställning till hälsofrämjande arbete, Dimensioner av sjuksköterskors hälsofrämjande arbete, Sjuksköterskors förhållningssätt med fokus på utbildning och kunskap, Förutsättningar och hinder för hälsofrämjande arbete samt Patientens delaktighet i sjuksköterskors hälsofrämjande arbete. Sjuksköterskorna hade en positiv inställning och såg stort värde i det hälsofrämjande arbetet. Tidsbrist samt brister i hälso- och sjukvårdsorganisationen sågs... (More)
Att genomföra hälsofrämjande arbete är ett av sjuksköterskans ansvarsområden. Syftet med studien var att belysa aspekter av sjuksköterskors hälsofrämjande arbete. Metoden för studien var en litteraturöversikt där åtta artiklar granskades. Analysprocessen resulterade i fem kategorier; Sjuksköterskors inställning till hälsofrämjande arbete, Dimensioner av sjuksköterskors hälsofrämjande arbete, Sjuksköterskors förhållningssätt med fokus på utbildning och kunskap, Förutsättningar och hinder för hälsofrämjande arbete samt Patientens delaktighet i sjuksköterskors hälsofrämjande arbete. Sjuksköterskorna hade en positiv inställning och såg stort värde i det hälsofrämjande arbetet. Tidsbrist samt brister i hälso- och sjukvårdsorganisationen sågs som de största hindren för hälsofrämjande arbete. För att underlätta det hälsofrämjande arbetet bör det finnas en tydlig hälsofrämjande vision integrerad i hela hälso- och sjukvårdsorganisationen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fagerstam Borras, Johanna LU and Eilert, Karna LU
supervisor
organization
course
SJSK50 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Hälsa, Litteraturstudie, Omvårdnad, Sjuksköterskans arbete
language
Swedish
id
4437829
date added to LUP
2014-05-19 14:26:36
date last changed
2015-12-14 13:21:33
@misc{4437829,
  abstract     = {{Att genomföra hälsofrämjande arbete är ett av sjuksköterskans ansvarsområden. Syftet med studien var att belysa aspekter av sjuksköterskors hälsofrämjande arbete. Metoden för studien var en litteraturöversikt där åtta artiklar granskades. Analysprocessen resulterade i fem kategorier; Sjuksköterskors inställning till hälsofrämjande arbete, Dimensioner av sjuksköterskors hälsofrämjande arbete, Sjuksköterskors förhållningssätt med fokus på utbildning och kunskap, Förutsättningar och hinder för hälsofrämjande arbete samt Patientens delaktighet i sjuksköterskors hälsofrämjande arbete. Sjuksköterskorna hade en positiv inställning och såg stort värde i det hälsofrämjande arbetet. Tidsbrist samt brister i hälso- och sjukvårdsorganisationen sågs som de största hindren för hälsofrämjande arbete. För att underlätta det hälsofrämjande arbetet bör det finnas en tydlig hälsofrämjande vision integrerad i hela hälso- och sjukvårdsorganisationen.}},
  author       = {{Fagerstam Borras, Johanna and Eilert, Karna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Aspekter av sjuksköterskors hälsofrämjande arbete}},
  year         = {{2014}},
}