Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

USA:s drönarkrig i Pakistan - En studie om suveränitetsprincipen

Zangana, Beri LU and Onsberg Brumark, Amanda LU (2014) STVA22 20141
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Idag är drönare ett nytt tillskott i internationell modern krigföring och påminner inte om någonting som tillämpats i krig tidigare. USA är en nation som brukar dem i stor skala och på många platser i världen. Personer som misstänks vara involverade i olika terrororganisationer vilka USA har som främsta mål att utplåna är de främsta måltavlorna och faller offer för drönarattackerna, men även civila offer förekommer. Pakistan misstänks vara ett starkt fäste för terrororganisationerna och har därför blivit ett av de länderna som i störst utsträckning fått uthärda vad man kallar ett fullskaligt drönarkrig. I följande uppsats kommer Pakistan vara det empiriska huvudområdet som ska granskas. Därtill ska den internationella lagen om... (More)
Idag är drönare ett nytt tillskott i internationell modern krigföring och påminner inte om någonting som tillämpats i krig tidigare. USA är en nation som brukar dem i stor skala och på många platser i världen. Personer som misstänks vara involverade i olika terrororganisationer vilka USA har som främsta mål att utplåna är de främsta måltavlorna och faller offer för drönarattackerna, men även civila offer förekommer. Pakistan misstänks vara ett starkt fäste för terrororganisationerna och har därför blivit ett av de länderna som i störst utsträckning fått uthärda vad man kallar ett fullskaligt drönarkrig. I följande uppsats kommer Pakistan vara det empiriska huvudområdet som ska granskas. Därtill ska den internationella lagen om suveränitetsprincipen utgöra vårt teoretiska fundament i syfte att undersöka huruvida drönarattackerna som USA utsätter Pakistan för bryter mot suveränitetsprincipen eller inte. Genom att granska olika definitioner av suveräniteten och applicera på drönarattackerna i Pakistan ska vi utifrån dessa besvara vår huvudsakliga frågeställning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Zangana, Beri LU and Onsberg Brumark, Amanda LU
supervisor
organization
course
STVA22 20141
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
uveränitet, drönare, Pakistan, USA, terrorism
language
Swedish
id
4447060
date added to LUP
2014-07-07 14:42:06
date last changed
2014-07-07 14:42:06
@misc{4447060,
  abstract     = {{Idag är drönare ett nytt tillskott i internationell modern krigföring och påminner inte om någonting som tillämpats i krig tidigare. USA är en nation som brukar dem i stor skala och på många platser i världen. Personer som misstänks vara involverade i olika terrororganisationer vilka USA har som främsta mål att utplåna är de främsta måltavlorna och faller offer för drönarattackerna, men även civila offer förekommer. Pakistan misstänks vara ett starkt fäste för terrororganisationerna och har därför blivit ett av de länderna som i störst utsträckning fått uthärda vad man kallar ett fullskaligt drönarkrig. I följande uppsats kommer Pakistan vara det empiriska huvudområdet som ska granskas. Därtill ska den internationella lagen om suveränitetsprincipen utgöra vårt teoretiska fundament i syfte att undersöka huruvida drönarattackerna som USA utsätter Pakistan för bryter mot suveränitetsprincipen eller inte. Genom att granska olika definitioner av suveräniteten och applicera på drönarattackerna i Pakistan ska vi utifrån dessa besvara vår huvudsakliga frågeställning.}},
  author       = {{Zangana, Beri and Onsberg Brumark, Amanda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{USA:s drönarkrig i Pakistan - En studie om suveränitetsprincipen}},
  year         = {{2014}},
}