Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kosovo och det imperiella kriget

Lehmann, Johan LU and Kotsambouikidis, Andreas (2014) STVA22 20141
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
NATOs bombningar av Serbien 1999 och den efterföljande post-konfliktuella situationen i Kosovo utgör denna uppsats huvudsakliga fokus. Syftet är att förstå konflikten och dess aktörer utifrån teorierna om Imperiet, som lagts fram av statsvetarna Michael Hardt och Antonio Negri i böckerna Imperiet(2003), Multituden(2007) och Commonwealth(2009). Författarnas idé om Imperiet är ett försök att begreppsliggöra en ny global, postmodern situation där nationalstaternas suveränitet har ersatts av en ny, global form av makt. Inom detta teoretiska perspektiv finns en rad centrala begrepp, utifrån vilka vi analyserat konflikten. Dessa begrepp är suveränitet, legitimt våld, undantagstillstånd och biomakt. Genom vår analys har vi nått en djupare... (More)
NATOs bombningar av Serbien 1999 och den efterföljande post-konfliktuella situationen i Kosovo utgör denna uppsats huvudsakliga fokus. Syftet är att förstå konflikten och dess aktörer utifrån teorierna om Imperiet, som lagts fram av statsvetarna Michael Hardt och Antonio Negri i böckerna Imperiet(2003), Multituden(2007) och Commonwealth(2009). Författarnas idé om Imperiet är ett försök att begreppsliggöra en ny global, postmodern situation där nationalstaternas suveränitet har ersatts av en ny, global form av makt. Inom detta teoretiska perspektiv finns en rad centrala begrepp, utifrån vilka vi analyserat konflikten. Dessa begrepp är suveränitet, legitimt våld, undantagstillstånd och biomakt. Genom vår analys har vi nått en djupare förståelse för hur den imperiella maktlogiken på ett paradigmatiskt sätt yttrar sig i Kosovokonflikten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lehmann, Johan LU and Kotsambouikidis, Andreas
supervisor
organization
course
STVA22 20141
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
imperiet, Kosovo, suveränitet, legitimt våld, undantagstillstånd, biomakt
language
Swedish
id
4447135
date added to LUP
2014-07-07 14:39:13
date last changed
2014-07-07 14:39:13
@misc{4447135,
  abstract     = {{NATOs bombningar av Serbien 1999 och den efterföljande post-konfliktuella situationen i Kosovo utgör denna uppsats huvudsakliga fokus. Syftet är att förstå konflikten och dess aktörer utifrån teorierna om Imperiet, som lagts fram av statsvetarna Michael Hardt och Antonio Negri i böckerna Imperiet(2003), Multituden(2007) och Commonwealth(2009). Författarnas idé om Imperiet är ett försök att begreppsliggöra en ny global, postmodern situation där nationalstaternas suveränitet har ersatts av en ny, global form av makt. Inom detta teoretiska perspektiv finns en rad centrala begrepp, utifrån vilka vi analyserat konflikten. Dessa begrepp är suveränitet, legitimt våld, undantagstillstånd och biomakt. Genom vår analys har vi nått en djupare förståelse för hur den imperiella maktlogiken på ett paradigmatiskt sätt yttrar sig i Kosovokonflikten.}},
  author       = {{Lehmann, Johan and Kotsambouikidis, Andreas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kosovo och det imperiella kriget}},
  year         = {{2014}},
}