Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Spanien, ett statsskick i disharmoni - En fallstudie av federalismens effekter

Källén, Alma LU ; Lindahl, Martin LU and Anderberg, Madeleine LU (2014) STVA22 20141
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I följande undersökning ämnar vi titta närmare på problematiken kring konfliktlinjerna i Spanien som rör frågan om självständighet. De rikare regionerna i Spanien driver en önskan om mer autonomi och i de allvarligaste fallen; påtryckningar om självständighet. Vi undersöker vilka effekter en övergång till federalism skulle få för Spanien. Vår empiri består av kurslitteratur och artiklar ur nationella spanska tidningar. Litteraturen är skriven av förespråkare av federalism. De primära teorier som ligger till grund för våra argument är hämtade från Arend Lijphart, en världsberömd statsvetare från Nederländerna som specialiserat sig på jämförande politik, samt Nancy Bermeo, professor i politik och internationella relationer. Artiklarna har... (More)
I följande undersökning ämnar vi titta närmare på problematiken kring konfliktlinjerna i Spanien som rör frågan om självständighet. De rikare regionerna i Spanien driver en önskan om mer autonomi och i de allvarligaste fallen; påtryckningar om självständighet. Vi undersöker vilka effekter en övergång till federalism skulle få för Spanien. Vår empiri består av kurslitteratur och artiklar ur nationella spanska tidningar. Litteraturen är skriven av förespråkare av federalism. De primära teorier som ligger till grund för våra argument är hämtade från Arend Lijphart, en världsberömd statsvetare från Nederländerna som specialiserat sig på jämförande politik, samt Nancy Bermeo, professor i politik och internationella relationer. Artiklarna har givit oss en tydlig förståelse för hur diskussionen har förts ur både förespråkare och opponenters perspektiv i Spanien. Vi gör en så kallad fallstudie på Spanien där vi för en hypotes om att en övergång till federalism kan bidra till ett mer harmoniskt samhälle med mindre konflikter och motsättningar mellan regioner och centralmakten. Diskussionen kring detta har länge varit aktuell och idag finns ingen given lösning på problematiken. För att styrka våra argument har vi även valt att studera två skuggfall av två välfungerade federationer i Europa, Schweiz och Tyskland. Dessa har gett undersökningen en djupare förståelse och en bredare empiri för analysen. Det vi slutligen kommit fram till är att federalism har möjligheten att tillfredsställa regionernas behov av självbestämmande och därmed reducera separatistiska rörelser. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Källén, Alma LU ; Lindahl, Martin LU and Anderberg, Madeleine LU
supervisor
organization
course
STVA22 20141
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Spanien, Federalism, Konfliktlinjer
language
Swedish
id
4447155
date added to LUP
2014-07-07 14:39:57
date last changed
2014-07-07 14:39:57
@misc{4447155,
  abstract     = {{I följande undersökning ämnar vi titta närmare på problematiken kring konfliktlinjerna i Spanien som rör frågan om självständighet. De rikare regionerna i Spanien driver en önskan om mer autonomi och i de allvarligaste fallen; påtryckningar om självständighet. Vi undersöker vilka effekter en övergång till federalism skulle få för Spanien. Vår empiri består av kurslitteratur och artiklar ur nationella spanska tidningar. Litteraturen är skriven av förespråkare av federalism. De primära teorier som ligger till grund för våra argument är hämtade från Arend Lijphart, en världsberömd statsvetare från Nederländerna som specialiserat sig på jämförande politik, samt Nancy Bermeo, professor i politik och internationella relationer. Artiklarna har givit oss en tydlig förståelse för hur diskussionen har förts ur både förespråkare och opponenters perspektiv i Spanien. Vi gör en så kallad fallstudie på Spanien där vi för en hypotes om att en övergång till federalism kan bidra till ett mer harmoniskt samhälle med mindre konflikter och motsättningar mellan regioner och centralmakten. Diskussionen kring detta har länge varit aktuell och idag finns ingen given lösning på problematiken. För att styrka våra argument har vi även valt att studera två skuggfall av två välfungerade federationer i Europa, Schweiz och Tyskland. Dessa har gett undersökningen en djupare förståelse och en bredare empiri för analysen. Det vi slutligen kommit fram till är att federalism har möjligheten att tillfredsställa regionernas behov av självbestämmande och därmed reducera separatistiska rörelser.}},
  author       = {{Källén, Alma and Lindahl, Martin and Anderberg, Madeleine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Spanien, ett statsskick i disharmoni - En fallstudie av federalismens effekter}},
  year         = {{2014}},
}