Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Demokratiseringsdilemman ur ett Etniskt Perspektiv

Rylander, Emil LU ; Ågren, Matilda LU and Christoffersen, Ulf LU (2014) STVA22 20141
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
När stater är i en övergång från att ha haft militärstyre, till att demokratiseras, finns det en mängd av störande variabler och moment mot att effektivisera demokrati. Etnicitet som begrepp har länge beskyllts av forskare och politiker för att vara ett stort hot mot stater och bidragande till flera krig och konflikter, inte minst i Afrika. Denna uppsats byggs upp genom att implementera ett teoretiskt ramverk på vår fallstudie Nigeria. Ramverket består av den teori som Anna Jarstad kallar Demokratiseringsdilemman i sin bok From War to Democracy från 2008. På detta ramverk har vi sedan implementerat två kända teorier rörande etnicitet, instrumentalism och primordialism. Dessa två teorier appliceras för att kunna genomföra en analys och på... (More)
När stater är i en övergång från att ha haft militärstyre, till att demokratiseras, finns det en mängd av störande variabler och moment mot att effektivisera demokrati. Etnicitet som begrepp har länge beskyllts av forskare och politiker för att vara ett stort hot mot stater och bidragande till flera krig och konflikter, inte minst i Afrika. Denna uppsats byggs upp genom att implementera ett teoretiskt ramverk på vår fallstudie Nigeria. Ramverket består av den teori som Anna Jarstad kallar Demokratiseringsdilemman i sin bok From War to Democracy från 2008. På detta ramverk har vi sedan implementerat två kända teorier rörande etnicitet, instrumentalism och primordialism. Dessa två teorier appliceras för att kunna genomföra en analys och på så sätt hjälpa oss att besvara vårt syfte och frågeställning ”Begränsar etniciteter i Nigeria demokratiseringen och i så fall hur?”. Detta leder slutligen till en slutsats rörande etnicitet och demokratisering. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rylander, Emil LU ; Ågren, Matilda LU and Christoffersen, Ulf LU
supervisor
organization
course
STVA22 20141
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Etnicitet, Demokratisering, Nigeria, Instrumentalism, Primordialism
language
Swedish
id
4447761
date added to LUP
2014-07-07 14:42:14
date last changed
2014-07-07 14:42:14
@misc{4447761,
  abstract     = {{När stater är i en övergång från att ha haft militärstyre, till att demokratiseras, finns det en mängd av störande variabler och moment mot att effektivisera demokrati. Etnicitet som begrepp har länge beskyllts av forskare och politiker för att vara ett stort hot mot stater och bidragande till flera krig och konflikter, inte minst i Afrika. Denna uppsats byggs upp genom att implementera ett teoretiskt ramverk på vår fallstudie Nigeria. Ramverket består av den teori som Anna Jarstad kallar Demokratiseringsdilemman i sin bok From War to Democracy från 2008. På detta ramverk har vi sedan implementerat två kända teorier rörande etnicitet, instrumentalism och primordialism. Dessa två teorier appliceras för att kunna genomföra en analys och på så sätt hjälpa oss att besvara vårt syfte och frågeställning ”Begränsar etniciteter i Nigeria demokratiseringen och i så fall hur?”. Detta leder slutligen till en slutsats rörande etnicitet och demokratisering.}},
  author       = {{Rylander, Emil and Ågren, Matilda and Christoffersen, Ulf}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Demokratiseringsdilemman ur ett Etniskt Perspektiv}},
  year         = {{2014}},
}