Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Svensk till varje pris?

Sandberg, Nike LU (2014) SOCK01 20141
Sociology
Abstract (Swedish)
Att inte få sina anspråk erkända på grund av brist på överensstämmelse med samhälleliga förväntningar är ett problem som står i rampljuset i denna studie. Studiens empiriska utgångspunkt är hämtad ur tv-serien ”Svenska till varje pris”, vilken visar åtta människor som deltar i en utbildning i ”Svenska för invandrare” (Sfi) med målet att slutföra den på åtta veckor. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur deltagarna och utbildningsformen Sfi framställs i tv-programmet för att sedan kunna diskutera vilka sociala effekter och konsekvenser framställningarna ger upphov till. En diskursanalys, tillsammans med Howard S. Beckers och Erving Goffmans teoribildning, har använts för att besvara studiens syfte och frågeställningar. Diskursanalysen... (More)
Att inte få sina anspråk erkända på grund av brist på överensstämmelse med samhälleliga förväntningar är ett problem som står i rampljuset i denna studie. Studiens empiriska utgångspunkt är hämtad ur tv-serien ”Svenska till varje pris”, vilken visar åtta människor som deltar i en utbildning i ”Svenska för invandrare” (Sfi) med målet att slutföra den på åtta veckor. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur deltagarna och utbildningsformen Sfi framställs i tv-programmet för att sedan kunna diskutera vilka sociala effekter och konsekvenser framställningarna ger upphov till. En diskursanalys, tillsammans med Howard S. Beckers och Erving Goffmans teoribildning, har använts för att besvara studiens syfte och frågeställningar. Diskursanalysen kan både ses som en metodologisk och teoretisk utgångspunk och hanterats därefter.
Bearbetningen av empirin har visat att kursdeltagarna genomgår en integrationsprocess i utbildningen där de blir tilldelade en identitetsposition, med tillhörande förväntningar, och anvisade om ett imitationsarbete som krävs för att bli medlem i det svenska samhället. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sandberg, Nike LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
identitet, integration, stigma, Sfi, diskursanalys
language
Swedish
id
4499388
date added to LUP
2014-06-27 13:17:53
date last changed
2014-06-27 13:17:53
@misc{4499388,
  abstract     = {{Att inte få sina anspråk erkända på grund av brist på överensstämmelse med samhälleliga förväntningar är ett problem som står i rampljuset i denna studie. Studiens empiriska utgångspunkt är hämtad ur tv-serien ”Svenska till varje pris”, vilken visar åtta människor som deltar i en utbildning i ”Svenska för invandrare” (Sfi) med målet att slutföra den på åtta veckor. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur deltagarna och utbildningsformen Sfi framställs i tv-programmet för att sedan kunna diskutera vilka sociala effekter och konsekvenser framställningarna ger upphov till. En diskursanalys, tillsammans med Howard S. Beckers och Erving Goffmans teoribildning, har använts för att besvara studiens syfte och frågeställningar. Diskursanalysen kan både ses som en metodologisk och teoretisk utgångspunk och hanterats därefter.
Bearbetningen av empirin har visat att kursdeltagarna genomgår en integrationsprocess i utbildningen där de blir tilldelade en identitetsposition, med tillhörande förväntningar, och anvisade om ett imitationsarbete som krävs för att bli medlem i det svenska samhället.}},
  author       = {{Sandberg, Nike}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Svensk till varje pris?}},
  year         = {{2014}},
}