Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Gränslöst arbete - en studie om hur unga akademiker uppfattar sitt arbete

Bylander, Anna LU (2014) SOCK01 20141
Sociology
Abstract (Swedish)
Möjligheterna och friheten att styra över sitt arbete i form av tid och rum kan uppfattas som lockande och positiva. Det gränslösa arbetet har också en annan sida, svårigheterna att själv avgöra när, var och hur mycket som ska arbetas. Denna studie syftar till att bättre förstå hur unga akademiker som arbetar inom ett arbete som kan definieras som gränslöst, uppfattar sitt gränslösa arbete. I studien intervjuas fyra unga personer under 30 år om hur de uppfattar sitt gränslösa arbete. Resultaten presenteras och analyseras sedan uppdelade i fyra teman: distansarbete, tillgänglighet, sociala relationer och inställning till gränslöst arbete. Analysen utgår teoretiskt från tidigare forskning utförd av Trygg och Allvin, samt från sociologiska... (More)
Möjligheterna och friheten att styra över sitt arbete i form av tid och rum kan uppfattas som lockande och positiva. Det gränslösa arbetet har också en annan sida, svårigheterna att själv avgöra när, var och hur mycket som ska arbetas. Denna studie syftar till att bättre förstå hur unga akademiker som arbetar inom ett arbete som kan definieras som gränslöst, uppfattar sitt gränslösa arbete. I studien intervjuas fyra unga personer under 30 år om hur de uppfattar sitt gränslösa arbete. Resultaten presenteras och analyseras sedan uppdelade i fyra teman: distansarbete, tillgänglighet, sociala relationer och inställning till gränslöst arbete. Analysen utgår teoretiskt från tidigare forskning utförd av Trygg och Allvin, samt från sociologiska teorier om betydelsen av sociala relationer, kollektivets betydelse samt skammens funktion vid normbildning. Resultaten från denna studie visar i likhet med tidigare forskning att den sociala interaktionen på arbetsplatsen påverkar hur och var arbetet utförs samt att arbetstiden utvidgats då många anställda vill vara och är uppkopplade och håller sig uppdaterade efter arbetstid. Även om det gränslösa arbetet innebär generellt fler arbetade timmar så är upplevelsen av arbetet, dess villkor och dess arbetstimmar annorlunda hos intervjupersonerna jämfört med tidigare forskning då den upplevda stressen och obalansen mellan arbete och fritid är lägre. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bylander, Anna LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
distansarbete, gränslöst arbete, upplevelse av arbete, tillgänglighet, normbildning
language
Swedish
id
4586636
date added to LUP
2014-08-14 10:41:48
date last changed
2014-08-14 10:41:48
@misc{4586636,
  abstract     = {{Möjligheterna och friheten att styra över sitt arbete i form av tid och rum kan uppfattas som lockande och positiva. Det gränslösa arbetet har också en annan sida, svårigheterna att själv avgöra när, var och hur mycket som ska arbetas. Denna studie syftar till att bättre förstå hur unga akademiker som arbetar inom ett arbete som kan definieras som gränslöst, uppfattar sitt gränslösa arbete. I studien intervjuas fyra unga personer under 30 år om hur de uppfattar sitt gränslösa arbete. Resultaten presenteras och analyseras sedan uppdelade i fyra teman: distansarbete, tillgänglighet, sociala relationer och inställning till gränslöst arbete. Analysen utgår teoretiskt från tidigare forskning utförd av Trygg och Allvin, samt från sociologiska teorier om betydelsen av sociala relationer, kollektivets betydelse samt skammens funktion vid normbildning. Resultaten från denna studie visar i likhet med tidigare forskning att den sociala interaktionen på arbetsplatsen påverkar hur och var arbetet utförs samt att arbetstiden utvidgats då många anställda vill vara och är uppkopplade och håller sig uppdaterade efter arbetstid. Även om det gränslösa arbetet innebär generellt fler arbetade timmar så är upplevelsen av arbetet, dess villkor och dess arbetstimmar annorlunda hos intervjupersonerna jämfört med tidigare forskning då den upplevda stressen och obalansen mellan arbete och fritid är lägre.}},
  author       = {{Bylander, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Gränslöst arbete - en studie om hur unga akademiker uppfattar sitt arbete}},
  year         = {{2014}},
}