Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors IT-kompetens - hantering av journalsystem

Hussin, Mustafa LU and Chelong, Akram (2014) SYSK02 20141
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Journalsystem är ett hjälpmedel som används i det dagliga arbetet av sjuksköterskor inom hälso- och sjukvård samt hjälper användarna att erhålla information från olika områden och för att säkerställa en god och säker vård. Journalsystemet ställer vissa krav på användarnas IT-kompetens för att användaren ska kunna hantera det på ett korrekt sätt. Syftet med studien är undersöka IT-kompetensens betydelse hos sjuksköterskor vid hantering av journalsystemet inom hälso- och sjukvård. Under denna studie har vi använt oss av litteraturer, vetenskapliga artiklar och pålitliga Internetkällor. Detta för att kunna identifiera hur väsentlig en sjuksköterskas IT-kompetens är samt få fram vilka krav som ställs vid hantering av ett journalsystem. Den... (More)
Journalsystem är ett hjälpmedel som används i det dagliga arbetet av sjuksköterskor inom hälso- och sjukvård samt hjälper användarna att erhålla information från olika områden och för att säkerställa en god och säker vård. Journalsystemet ställer vissa krav på användarnas IT-kompetens för att användaren ska kunna hantera det på ett korrekt sätt. Syftet med studien är undersöka IT-kompetensens betydelse hos sjuksköterskor vid hantering av journalsystemet inom hälso- och sjukvård. Under denna studie har vi använt oss av litteraturer, vetenskapliga artiklar och pålitliga Internetkällor. Detta för att kunna identifiera hur väsentlig en sjuksköterskas IT-kompetens är samt få fram vilka krav som ställs vid hantering av ett journalsystem. Den empiriska undersökningen består av tre intervjuer med nyexaminerade sjuksköterskor. Anledningen till varför vi i vår studie valt nyexaminerade sjuksköterskor är eftersom att journalsystemet fortfarande ska kännas nytt för dem. I analysen jämfördes det empiriska materialet med den presenterade litteraturen. Det har visat sig att kraven som ställs på sjuksköterskor vid hantering av journalsystem klassas som logiska. Det är undervisningsbrist i sjuksköterskeutbildningar vid inlärning av det praktiska med journalsystem eftersom det underskattas. Vår studie visar att en nyexaminerad sjuksköterskas IT-kompetens klarar att hantera journalsystemets krav på grund av att de är logiska. Däremot finns det betydligt stora svårigheter vid hantering av ett journalsystem i och med att personen inte får utbildning i det. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hussin, Mustafa LU and Chelong, Akram
supervisor
organization
course
SYSK02 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sjuksköterskor, IT-kompetens, journalsystem, hantering, krav
report number
INF14-051
language
Swedish
id
4616691
date added to LUP
2014-09-15 09:21:13
date last changed
2014-09-15 09:21:13
@misc{4616691,
  abstract     = {{Journalsystem är ett hjälpmedel som används i det dagliga arbetet av sjuksköterskor inom hälso- och sjukvård samt hjälper användarna att erhålla information från olika områden och för att säkerställa en god och säker vård. Journalsystemet ställer vissa krav på användarnas IT-kompetens för att användaren ska kunna hantera det på ett korrekt sätt. Syftet med studien är undersöka IT-kompetensens betydelse hos sjuksköterskor vid hantering av journalsystemet inom hälso- och sjukvård. Under denna studie har vi använt oss av litteraturer, vetenskapliga artiklar och pålitliga Internetkällor. Detta för att kunna identifiera hur väsentlig en sjuksköterskas IT-kompetens är samt få fram vilka krav som ställs vid hantering av ett journalsystem. Den empiriska undersökningen består av tre intervjuer med nyexaminerade sjuksköterskor. Anledningen till varför vi i vår studie valt nyexaminerade sjuksköterskor är eftersom att journalsystemet fortfarande ska kännas nytt för dem. I analysen jämfördes det empiriska materialet med den presenterade litteraturen. Det har visat sig att kraven som ställs på sjuksköterskor vid hantering av journalsystem klassas som logiska. Det är undervisningsbrist i sjuksköterskeutbildningar vid inlärning av det praktiska med journalsystem eftersom det underskattas. Vår studie visar att en nyexaminerad sjuksköterskas IT-kompetens klarar att hantera journalsystemets krav på grund av att de är logiska. Däremot finns det betydligt stora svårigheter vid hantering av ett journalsystem i och med att personen inte får utbildning i det.}},
  author       = {{Hussin, Mustafa and Chelong, Akram}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors IT-kompetens - hantering av journalsystem}},
  year         = {{2014}},
}