Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Arbetsterapeutiska åtgärder för äldre med depression

Berg, Matilda LU (2014) ATPK55 20141
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Många äldre med depression har ett vård- och rehabiliteringsbehov som inte tillgodoses. Det saknas även kunskap om vilka psykosociala insatser som är lämpliga. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka arbetsterapeutiska åtgärder som kan riktas mot äldre med depression. Metod: En systematisk litteraturstudie genomfördes med sökningar i olika databaser till ett underlag på sju vetenskapliga artiklar. Resultat: De arbetsterapeutiska åtgärderna sammanställdes utifrån kategorier person-, aktivitet-, eller miljö. Meningsfull aktivitet såsom kreativt skrivande, musikterapi och sällskapshund samt arbetsterapeutiska grupper visade sig vara effektiva arbetsterapeutiska åtgärder. Diskussion: Mestadels positiva följder av... (More)
Bakgrund: Många äldre med depression har ett vård- och rehabiliteringsbehov som inte tillgodoses. Det saknas även kunskap om vilka psykosociala insatser som är lämpliga. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka arbetsterapeutiska åtgärder som kan riktas mot äldre med depression. Metod: En systematisk litteraturstudie genomfördes med sökningar i olika databaser till ett underlag på sju vetenskapliga artiklar. Resultat: De arbetsterapeutiska åtgärderna sammanställdes utifrån kategorier person-, aktivitet-, eller miljö. Meningsfull aktivitet såsom kreativt skrivande, musikterapi och sällskapshund samt arbetsterapeutiska grupper visade sig vara effektiva arbetsterapeutiska åtgärder. Diskussion: Mestadels positiva följder av arbetsterapeutiska åtgärder kunde ses i resultatet. Det framgick också att ytterligare forskning om äldre med depression behövs inom arbetsterapi. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Berg, Matilda LU
supervisor
organization
alternative title
- en litteraturstudie
course
ATPK55 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
arbetsterapi, aktivitet, miljö, person
language
Swedish
id
4731060
date added to LUP
2014-10-27 14:15:01
date last changed
2014-10-27 14:15:01
@misc{4731060,
  abstract     = {{Bakgrund: Många äldre med depression har ett vård- och rehabiliteringsbehov som inte tillgodoses. Det saknas även kunskap om vilka psykosociala insatser som är lämpliga. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka arbetsterapeutiska åtgärder som kan riktas mot äldre med depression. Metod: En systematisk litteraturstudie genomfördes med sökningar i olika databaser till ett underlag på sju vetenskapliga artiklar. Resultat: De arbetsterapeutiska åtgärderna sammanställdes utifrån kategorier person-, aktivitet-, eller miljö. Meningsfull aktivitet såsom kreativt skrivande, musikterapi och sällskapshund samt arbetsterapeutiska grupper visade sig vara effektiva arbetsterapeutiska åtgärder. Diskussion: Mestadels positiva följder av arbetsterapeutiska åtgärder kunde ses i resultatet. Det framgick också att ytterligare forskning om äldre med depression behövs inom arbetsterapi.}},
  author       = {{Berg, Matilda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Arbetsterapeutiska åtgärder för äldre med depression}},
  year         = {{2014}},
}