Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hälsa genom trädgårdsterapi för personer med psykisk ohälsa

Birgersson, Jenny LU and Olofsson, Ellen LU (2014) ATPK55 20141
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Abstrakt: Trädgårdsterapi innebär insatser genom naturorienterad miljö, som används för att återfå, eller förbättra hälsa och välbefinnande. Psykisk ohälsa är idag ett växande hälsoproblem. Syftet med studien var att undersöka eventuella hälsoeffekter vid trädgårdsterapi för personer med psykisk ohälsa. Studiens design var en systematisk litteraturstudie. Elva studier med kvalitativ och/eller kvantitativ ansats valdes ut och analyserades enligt en integrerad forskningsöversikt. De huvudkategorier som framkom i resultatet var social- och fysisk miljö, aktivitet och personliga faktorer. Resultatet visade att den sociala och fysiska miljön hade betydelse för välbefinnande och hälsa. Aktiviteterna i en trädgård upplevdes meningsfulla. Gällande... (More)
Abstrakt: Trädgårdsterapi innebär insatser genom naturorienterad miljö, som används för att återfå, eller förbättra hälsa och välbefinnande. Psykisk ohälsa är idag ett växande hälsoproblem. Syftet med studien var att undersöka eventuella hälsoeffekter vid trädgårdsterapi för personer med psykisk ohälsa. Studiens design var en systematisk litteraturstudie. Elva studier med kvalitativ och/eller kvantitativ ansats valdes ut och analyserades enligt en integrerad forskningsöversikt. De huvudkategorier som framkom i resultatet var social- och fysisk miljö, aktivitet och personliga faktorer. Resultatet visade att den sociala och fysiska miljön hade betydelse för välbefinnande och hälsa. Aktiviteterna i en trädgård upplevdes meningsfulla. Gällande personliga faktorer minskade trädgårdsterapin stress- och depressionsrelaterade symtom. Självförtroendet visade sig också öka. I relation till resultatet visar sig görande, varande, tillhörighet och blivande som viktiga aspekter gällande aktiviteters betydelse för hälsan. Känslan av att vara någon är viktig och behöver tas tillvara på vid rehabilitering för att individen ska utvecklas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Birgersson, Jenny LU and Olofsson, Ellen LU
supervisor
organization
alternative title
- en litteraturstudie
course
ATPK55 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
arbetsterapi, hälsa, natur, trädgårdsrehabilitering
language
Swedish
id
4731087
date added to LUP
2014-10-27 14:13:25
date last changed
2014-10-27 14:13:25
@misc{4731087,
  abstract     = {{Abstrakt: Trädgårdsterapi innebär insatser genom naturorienterad miljö, som används för att återfå, eller förbättra hälsa och välbefinnande. Psykisk ohälsa är idag ett växande hälsoproblem. Syftet med studien var att undersöka eventuella hälsoeffekter vid trädgårdsterapi för personer med psykisk ohälsa. Studiens design var en systematisk litteraturstudie. Elva studier med kvalitativ och/eller kvantitativ ansats valdes ut och analyserades enligt en integrerad forskningsöversikt. De huvudkategorier som framkom i resultatet var social- och fysisk miljö, aktivitet och personliga faktorer. Resultatet visade att den sociala och fysiska miljön hade betydelse för välbefinnande och hälsa. Aktiviteterna i en trädgård upplevdes meningsfulla. Gällande personliga faktorer minskade trädgårdsterapin stress- och depressionsrelaterade symtom. Självförtroendet visade sig också öka. I relation till resultatet visar sig görande, varande, tillhörighet och blivande som viktiga aspekter gällande aktiviteters betydelse för hälsan. Känslan av att vara någon är viktig och behöver tas tillvara på vid rehabilitering för att individen ska utvecklas.}},
  author       = {{Birgersson, Jenny and Olofsson, Ellen}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hälsa genom trädgårdsterapi för personer med psykisk ohälsa}},
  year         = {{2014}},
}