Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Rättighet eller skyldighet - en feministisk analys av samvetsklausuler inom den svenska abortvården

Jakstrand, Karolina LU and Stigson, Marit LU (2015) STVA22 20142
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Frågan om införandet av en samvetsklausul inom vården har på senare tid blivit ett väldebatterat ämne i svensk media. En samvetsklausul innebär att vårdpersonal tillåts avvika från vissa arbetsuppgifter om dessa strider mot dennes tro. Syftet med den här uppsatsen har varit att utifrån tre feministiska teorier undersöka fenomenet samvetsklausul och vilka konsekvenser ett införande skulle kunna få för dels den abortsökande kvinnan och dels för barnmorskan som ska utföra ingreppet. Undersökningen tar avstamp i fallet med Ellinor Grimmark, barnmorskan som nekades anställning på tre vårdavdelningar i Jönköpings landsting 2013. Då samvetsklausuler och abortvård till stor del handlar om kvinnors rättigheter anser vi att feministiska teorier är... (More)
Frågan om införandet av en samvetsklausul inom vården har på senare tid blivit ett väldebatterat ämne i svensk media. En samvetsklausul innebär att vårdpersonal tillåts avvika från vissa arbetsuppgifter om dessa strider mot dennes tro. Syftet med den här uppsatsen har varit att utifrån tre feministiska teorier undersöka fenomenet samvetsklausul och vilka konsekvenser ett införande skulle kunna få för dels den abortsökande kvinnan och dels för barnmorskan som ska utföra ingreppet. Undersökningen tar avstamp i fallet med Ellinor Grimmark, barnmorskan som nekades anställning på tre vårdavdelningar i Jönköpings landsting 2013. Då samvetsklausuler och abortvård till stor del handlar om kvinnors rättigheter anser vi att feministiska teorier är applicerbara på detta fenomen. Genom att använda oss av de tre teorierna har vi kommit fram till olika argument som antingen förkastar eller motiverar samvetsklausuler. Den feministiska teorin belyser frågan om samvetsklausuler på ett bredare och mer nyanserat perspektiv än vad vi först trott. Vi tycker oss kunna se att den liberalfeministiska teorin kan förespråka en samvetsklausul, medan den marxistiska feminismen och radikalfeminismen kan förkasta densamma. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jakstrand, Karolina LU and Stigson, Marit LU
supervisor
organization
course
STVA22 20142
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
samvetsklausul, barnmorska, liberalfeminism, marxistisk feminism, radikalfeminism, abort
language
Swedish
id
4914103
date added to LUP
2015-02-28 17:27:11
date last changed
2015-02-28 17:27:11
@misc{4914103,
  abstract     = {{Frågan om införandet av en samvetsklausul inom vården har på senare tid blivit ett väldebatterat ämne i svensk media. En samvetsklausul innebär att vårdpersonal tillåts avvika från vissa arbetsuppgifter om dessa strider mot dennes tro. Syftet med den här uppsatsen har varit att utifrån tre feministiska teorier undersöka fenomenet samvetsklausul och vilka konsekvenser ett införande skulle kunna få för dels den abortsökande kvinnan och dels för barnmorskan som ska utföra ingreppet. Undersökningen tar avstamp i fallet med Ellinor Grimmark, barnmorskan som nekades anställning på tre vårdavdelningar i Jönköpings landsting 2013. Då samvetsklausuler och abortvård till stor del handlar om kvinnors rättigheter anser vi att feministiska teorier är applicerbara på detta fenomen. Genom att använda oss av de tre teorierna har vi kommit fram till olika argument som antingen förkastar eller motiverar samvetsklausuler. Den feministiska teorin belyser frågan om samvetsklausuler på ett bredare och mer nyanserat perspektiv än vad vi först trott. Vi tycker oss kunna se att den liberalfeministiska teorin kan förespråka en samvetsklausul, medan den marxistiska feminismen och radikalfeminismen kan förkasta densamma.}},
  author       = {{Jakstrand, Karolina and Stigson, Marit}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Rättighet eller skyldighet - en feministisk analys av samvetsklausuler inom den svenska abortvården}},
  year         = {{2015}},
}