Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Lean i teori och praktik - en studie om organisationsförändring inom Migrationsverket

Ask, Johanna LU and Lindström, Emelie LU (2015) STVA22 20142
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Migrationsverket införde Lean 2010, detta som en del i en organisationsförändring som har bidragit till flera oönskade effekter. Intervjuer, rapporter från Innovationsrådet och ett gediget material från Migrationsverket har använts för att skapa en förståelse för tjänstemannens roll inom Migrationsverket. Med hjälp av ett antal teorier med huvudsakligt fokus på Lennart Lundquist teori om tjänstemannaansvar har materialet analyserats för att kunna besvara frågan om införandet av Lean har påverkat tjänstemannens möjlighet att agera som demokratins väktare. Lean som organisationsmodell har inte implementerats på ett korrekt sätt, det vill säga i enlighet med modellens ursprungliga filosofi. Genomförda förändringar har bland annat medfört... (More)
Migrationsverket införde Lean 2010, detta som en del i en organisationsförändring som har bidragit till flera oönskade effekter. Intervjuer, rapporter från Innovationsrådet och ett gediget material från Migrationsverket har använts för att skapa en förståelse för tjänstemannens roll inom Migrationsverket. Med hjälp av ett antal teorier med huvudsakligt fokus på Lennart Lundquist teori om tjänstemannaansvar har materialet analyserats för att kunna besvara frågan om införandet av Lean har påverkat tjänstemannens möjlighet att agera som demokratins väktare. Lean som organisationsmodell har inte implementerats på ett korrekt sätt, det vill säga i enlighet med modellens ursprungliga filosofi. Genomförda förändringar har bland annat medfört svårigheter för verksamhetens tjänstemän att få gehör för sina synpunkter, vilket i sin tur har resulterat i att deras tjänstemannaansvar har påverkats. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ask, Johanna LU and Lindström, Emelie LU
supervisor
organization
course
STVA22 20142
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Lean, organisationsförändring, Migrationsverket, tjänstemannaansvar, demokratins väktare
language
Swedish
id
4914125
date added to LUP
2015-02-28 17:22:58
date last changed
2015-02-28 17:22:58
@misc{4914125,
  abstract     = {{Migrationsverket införde Lean 2010, detta som en del i en organisationsförändring som har bidragit till flera oönskade effekter. Intervjuer, rapporter från Innovationsrådet och ett gediget material från Migrationsverket har använts för att skapa en förståelse för tjänstemannens roll inom Migrationsverket. Med hjälp av ett antal teorier med huvudsakligt fokus på Lennart Lundquist teori om tjänstemannaansvar har materialet analyserats för att kunna besvara frågan om införandet av Lean har påverkat tjänstemannens möjlighet att agera som demokratins väktare. Lean som organisationsmodell har inte implementerats på ett korrekt sätt, det vill säga i enlighet med modellens ursprungliga filosofi. Genomförda förändringar har bland annat medfört svårigheter för verksamhetens tjänstemän att få gehör för sina synpunkter, vilket i sin tur har resulterat i att deras tjänstemannaansvar har påverkats.}},
  author       = {{Ask, Johanna and Lindström, Emelie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Lean i teori och praktik - en studie om organisationsförändring inom Migrationsverket}},
  year         = {{2015}},
}