Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En komparativ studie av mödrahälsa i Sierra Leone och Namibia

Guggenheimer, Hannes LU and Borre, Fredrik LU (2015) STVA22 20142
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna komparativa studie undersöker vi Förenta Nationernas millenniemål 5 om mödrahälsa. Vi undersöker hur det kommer sig att resultatet differentierar mellan Sierra Leone och Namibia i stor utsträckning trots staternas många likheter. Vi har en föraning om att ekonomiska faktorer spelar en perifer roll i sammanhanget och att den reella essensen snarare ligger i patriarkala strukturer i Sierra Leone. Vi analyserar därför data, som övervägande härstammar ifrån FN-organ, ur ett dialogiskt feministiskt perspektiv. Detta görs rent konkret utifrån en handfull variabler (utbildning, kultur och tradition, krig och fred samt hälsa) som alla undersöker den inomstatliga relationen mellan män och kvinnor. Det resultat som uppnås pekar på att... (More)
I denna komparativa studie undersöker vi Förenta Nationernas millenniemål 5 om mödrahälsa. Vi undersöker hur det kommer sig att resultatet differentierar mellan Sierra Leone och Namibia i stor utsträckning trots staternas många likheter. Vi har en föraning om att ekonomiska faktorer spelar en perifer roll i sammanhanget och att den reella essensen snarare ligger i patriarkala strukturer i Sierra Leone. Vi analyserar därför data, som övervägande härstammar ifrån FN-organ, ur ett dialogiskt feministiskt perspektiv. Detta görs rent konkret utifrån en handfull variabler (utbildning, kultur och tradition, krig och fred samt hälsa) som alla undersöker den inomstatliga relationen mellan män och kvinnor. Det resultat som uppnås pekar på att skillnaderna i mödrahälsa i mångt och mycket är en effekt av kvinnans markant sämre ställning i Sierra Leone, snarare än brist på ekonomiska medel. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Guggenheimer, Hannes LU and Borre, Fredrik LU
supervisor
organization
course
STVA22 20142
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Sierra Leone, Namibia, Mödrahälsa, Millenniemål, Dialogisk Feminism
language
Swedish
id
4914381
date added to LUP
2015-02-28 17:26:44
date last changed
2015-02-28 17:26:44
@misc{4914381,
  abstract     = {{I denna komparativa studie undersöker vi Förenta Nationernas millenniemål 5 om mödrahälsa. Vi undersöker hur det kommer sig att resultatet differentierar mellan Sierra Leone och Namibia i stor utsträckning trots staternas många likheter. Vi har en föraning om att ekonomiska faktorer spelar en perifer roll i sammanhanget och att den reella essensen snarare ligger i patriarkala strukturer i Sierra Leone. Vi analyserar därför data, som övervägande härstammar ifrån FN-organ, ur ett dialogiskt feministiskt perspektiv. Detta görs rent konkret utifrån en handfull variabler (utbildning, kultur och tradition, krig och fred samt hälsa) som alla undersöker den inomstatliga relationen mellan män och kvinnor. Det resultat som uppnås pekar på att skillnaderna i mödrahälsa i mångt och mycket är en effekt av kvinnans markant sämre ställning i Sierra Leone, snarare än brist på ekonomiska medel.}},
  author       = {{Guggenheimer, Hannes and Borre, Fredrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En komparativ studie av mödrahälsa i Sierra Leone och Namibia}},
  year         = {{2015}},
}