Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att kalla ett folkmord för ett folkmord

Johansson, Oskar LU (2014) MRSG20 20112
Human Rights Studies
Abstract (Swedish)
I mars år 2010 så valde den svenska riksdagen, efter en lång debatt, att erkänna de illdåd som det armeniska folket utsattes för under början av 1900-talet som ett folkmord. Det var ett beslut som både uppskattades såg som kontroversiellt.
Det som jag ämnar göra med det här arbetet är att studera hur historieskrivning, likt den som tog plats år 2010, fungerar på ett politiskt plan. Med en grund i en teori av Hannah Arendt om hur sanning och politik samspelar så studeras kritiskt den diskurs som pro-duceras av diskussion i riksdagen som föranledde beslutet. För att sätta dessa i kontext så kommer folkmordets sanningsstatus och moderna politiska påverkan studeras. Upp-satsen huvudsakliga uppgift ligger i att undersöka, analysera och... (More)
I mars år 2010 så valde den svenska riksdagen, efter en lång debatt, att erkänna de illdåd som det armeniska folket utsattes för under början av 1900-talet som ett folkmord. Det var ett beslut som både uppskattades såg som kontroversiellt.
Det som jag ämnar göra med det här arbetet är att studera hur historieskrivning, likt den som tog plats år 2010, fungerar på ett politiskt plan. Med en grund i en teori av Hannah Arendt om hur sanning och politik samspelar så studeras kritiskt den diskurs som pro-duceras av diskussion i riksdagen som föranledde beslutet. För att sätta dessa i kontext så kommer folkmordets sanningsstatus och moderna politiska påverkan studeras. Upp-satsen huvudsakliga uppgift ligger i att undersöka, analysera och diskutera hur svenska politiker ser på historieskrivning och erkännande. Vilka perspektiv de väljer att ha på historieskrivningens roll som ett politiskt medel och hur de ser på att folkmordets histo-rieskrivning bör författas. Avslutningsvis så diskuteras även de problem som kan följa av hur svenska politiker förhåller sig till historieskrivning, i förhållande till det arme-niska folkmordet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Oskar LU
supervisor
organization
course
MRSG20 20112
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
sanningssägande, förnekelse, historia, riksdagsdebatt, diskursanalys, erkännande, historieskrivning, Armeniska folkmordet
language
Swedish
id
4933408
date added to LUP
2015-02-12 17:30:02
date last changed
2015-02-12 17:30:02
@misc{4933408,
  abstract     = {{I mars år 2010 så valde den svenska riksdagen, efter en lång debatt, att erkänna de illdåd som det armeniska folket utsattes för under början av 1900-talet som ett folkmord. Det var ett beslut som både uppskattades såg som kontroversiellt.
Det som jag ämnar göra med det här arbetet är att studera hur historieskrivning, likt den som tog plats år 2010, fungerar på ett politiskt plan. Med en grund i en teori av Hannah Arendt om hur sanning och politik samspelar så studeras kritiskt den diskurs som pro-duceras av diskussion i riksdagen som föranledde beslutet. För att sätta dessa i kontext så kommer folkmordets sanningsstatus och moderna politiska påverkan studeras. Upp-satsen huvudsakliga uppgift ligger i att undersöka, analysera och diskutera hur svenska politiker ser på historieskrivning och erkännande. Vilka perspektiv de väljer att ha på historieskrivningens roll som ett politiskt medel och hur de ser på att folkmordets histo-rieskrivning bör författas. Avslutningsvis så diskuteras även de problem som kan följa av hur svenska politiker förhåller sig till historieskrivning, i förhållande till det arme-niska folkmordet.}},
  author       = {{Johansson, Oskar}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att kalla ett folkmord för ett folkmord}},
  year         = {{2014}},
}