Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kommunikationsmetoder med intuberade patienter på en intensivvårdsavdelning.

Kuqi, Ujkan LU and Johansson, Elisabeth LU (2015) SINM50 20142
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Mekanisk ventilation utgör ett hinder för kommunikation, som är ett av intensivsjuksköterskans omvårdnadsansvar och en viktig del för den kritisk sjuke patienten. Syftet med studien var att beskriva vilka kommunikationsmetoder som används av personalen för att kommunicera med intuberade patienter på en allmän intensivvårdsavdelning. Under totalt 40 timmar observerades de olika kommunikationsmetoderna på intensivvårdssalar. Resultatet visade att de vanligaste kommunikationsmetoderna som användes på intensivvårdsavdelningen var ja/nej och envägskommunikation. Dessa två metoder utgjorde tillsammans för mer än hälften av all kommunikation på en intensivvårdsavdelning med 30% vardera av all registrerad kommunikation. Sjuksköterskor använde sig... (More)
Mekanisk ventilation utgör ett hinder för kommunikation, som är ett av intensivsjuksköterskans omvårdnadsansvar och en viktig del för den kritisk sjuke patienten. Syftet med studien var att beskriva vilka kommunikationsmetoder som används av personalen för att kommunicera med intuberade patienter på en allmän intensivvårdsavdelning. Under totalt 40 timmar observerades de olika kommunikationsmetoderna på intensivvårdssalar. Resultatet visade att de vanligaste kommunikationsmetoderna som användes på intensivvårdsavdelningen var ja/nej och envägskommunikation. Dessa två metoder utgjorde tillsammans för mer än hälften av all kommunikation på en intensivvårdsavdelning med 30% vardera av all registrerad kommunikation. Sjuksköterskor använde sig i genomsnitt av 3,5 olika kommunikationsmetoder under en och samma observation. Undersköterskor använde sig i genomsnitt av 2,25 olika metoder. Sjuksköterskor använde sig oftare av metoden kroppsspråk och hålla handen jämfört med undersköterskor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kuqi, Ujkan LU and Johansson, Elisabeth LU
supervisor
organization
course
SINM50 20142
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Kommunikationsmetoder, intuberade patienter, intensivvård
language
Swedish
id
4935812
date added to LUP
2015-01-27 14:10:50
date last changed
2015-12-14 13:21:34
@misc{4935812,
  abstract     = {{Mekanisk ventilation utgör ett hinder för kommunikation, som är ett av intensivsjuksköterskans omvårdnadsansvar och en viktig del för den kritisk sjuke patienten. Syftet med studien var att beskriva vilka kommunikationsmetoder som används av personalen för att kommunicera med intuberade patienter på en allmän intensivvårdsavdelning. Under totalt 40 timmar observerades de olika kommunikationsmetoderna på intensivvårdssalar. Resultatet visade att de vanligaste kommunikationsmetoderna som användes på intensivvårdsavdelningen var ja/nej och envägskommunikation. Dessa två metoder utgjorde tillsammans för mer än hälften av all kommunikation på en intensivvårdsavdelning med 30% vardera av all registrerad kommunikation. Sjuksköterskor använde sig i genomsnitt av 3,5 olika kommunikationsmetoder under en och samma observation. Undersköterskor använde sig i genomsnitt av 2,25 olika metoder. Sjuksköterskor använde sig oftare av metoden kroppsspråk och hålla handen jämfört med undersköterskor.}},
  author       = {{Kuqi, Ujkan and Johansson, Elisabeth}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kommunikationsmetoder med intuberade patienter på en intensivvårdsavdelning.}},
  year         = {{2015}},
}