Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

NEWS - National Early Warning Score

Arvidsson, Lisa LU ; Karlsson, Victoria LU and Spångfors, Martin LU (2015) SINM50 20142
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
National Early Warning Score – NEWS är en engelsk skala för bedömning av patienters vitala funktioner. Syftet med studien var att översätta NEWS till svenska samt undersöka sambandet mellan NEWS poäng och inläggning på IVA. Studien bygger på en journalgranskning av 765 bedömningsblanketter. Översättningen inter-rater reliabilitetstestades med en överensstämmelsegrad på 1,0. Medianvärdet på total NEWS poäng för de som lades in på IVA var 10 (8-12) poäng. En regressionsanalys utfördes för att identifiera om en parameter i NEWS skalan kunde predikera inläggning på IVA bättre än övriga. Statistiskt signifikanta värden erhölls för parametrarna saturation och medvetandegrad. Konklusion: NEWS kan införas inom svensk sjukvård utan att feltolkning... (More)
National Early Warning Score – NEWS är en engelsk skala för bedömning av patienters vitala funktioner. Syftet med studien var att översätta NEWS till svenska samt undersöka sambandet mellan NEWS poäng och inläggning på IVA. Studien bygger på en journalgranskning av 765 bedömningsblanketter. Översättningen inter-rater reliabilitetstestades med en överensstämmelsegrad på 1,0. Medianvärdet på total NEWS poäng för de som lades in på IVA var 10 (8-12) poäng. En regressionsanalys utfördes för att identifiera om en parameter i NEWS skalan kunde predikera inläggning på IVA bättre än övriga. Statistiskt signifikanta värden erhölls för parametrarna saturation och medvetandegrad. Konklusion: NEWS kan införas inom svensk sjukvård utan att feltolkning riskeras på grund av språkförbistringar. Höga poäng i NEWS skalan på parametrarna saturation och medvetandegrad kan predikera inläggning på IVA bättre än övriga. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Arvidsson, Lisa LU ; Karlsson, Victoria LU and Spångfors, Martin LU
supervisor
organization
course
SINM50 20142
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
National Early Warning Score, Early Warning Score, intensivvård, mobil intensivvårdsgrupp
language
Swedish
id
4936435
date added to LUP
2015-01-27 14:15:11
date last changed
2015-12-14 13:21:34
@misc{4936435,
  abstract     = {{National Early Warning Score – NEWS är en engelsk skala för bedömning av patienters vitala funktioner. Syftet med studien var att översätta NEWS till svenska samt undersöka sambandet mellan NEWS poäng och inläggning på IVA. Studien bygger på en journalgranskning av 765 bedömningsblanketter. Översättningen inter-rater reliabilitetstestades med en överensstämmelsegrad på 1,0. Medianvärdet på total NEWS poäng för de som lades in på IVA var 10 (8-12) poäng. En regressionsanalys utfördes för att identifiera om en parameter i NEWS skalan kunde predikera inläggning på IVA bättre än övriga. Statistiskt signifikanta värden erhölls för parametrarna saturation och medvetandegrad. Konklusion: NEWS kan införas inom svensk sjukvård utan att feltolkning riskeras på grund av språkförbistringar. Höga poäng i NEWS skalan på parametrarna saturation och medvetandegrad kan predikera inläggning på IVA bättre än övriga.}},
  author       = {{Arvidsson, Lisa and Karlsson, Victoria and Spångfors, Martin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{NEWS - National Early Warning Score}},
  year         = {{2015}},
}