Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Feminism & Chick Flicks

Nordmark, Miriam LU (2015) FIVK01 20142
Film Studies
Abstract (Swedish)
I denna uppsats undersöks representationer av kvinnor i chick flicks med hjälp av olika feministiska perspektiv, andra-vågens feminism och postfeminism, samt feministisk filmteori. Syftet med detta är att visa hur chick flicks påverkas av kopplingen till populär- och konsumtionskultur, samt av feminismen som del av samhällelig analys. Denna undersökning framförs genom analyser av tre chick flicks, inledningsvis filmen Miss Congeniality, i vilken framställningar av femininitet diskuteras. Därefter följer en analys av Mean Girls, vari dess skildring av samhälleliga föreställningar av kvinnliga vänskapsrelationer framförs. Slutligen en analys av filmen Easy A i vilken kvinnlig sexualitet granskas. Uppsatsen i sin helhet visar hur chick flicks... (More)
I denna uppsats undersöks representationer av kvinnor i chick flicks med hjälp av olika feministiska perspektiv, andra-vågens feminism och postfeminism, samt feministisk filmteori. Syftet med detta är att visa hur chick flicks påverkas av kopplingen till populär- och konsumtionskultur, samt av feminismen som del av samhällelig analys. Denna undersökning framförs genom analyser av tre chick flicks, inledningsvis filmen Miss Congeniality, i vilken framställningar av femininitet diskuteras. Därefter följer en analys av Mean Girls, vari dess skildring av samhälleliga föreställningar av kvinnliga vänskapsrelationer framförs. Slutligen en analys av filmen Easy A i vilken kvinnlig sexualitet granskas. Uppsatsen i sin helhet visar hur chick flicks präglas av konsumtionssamhällets patriarkala grund. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nordmark, Miriam LU
supervisor
organization
course
FIVK01 20142
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
chick flicks, feminism, postfeminism
language
Swedish
id
4937776
date added to LUP
2015-01-21 13:10:01
date last changed
2015-01-21 13:10:01
@misc{4937776,
  abstract     = {{I denna uppsats undersöks representationer av kvinnor i chick flicks med hjälp av olika feministiska perspektiv, andra-vågens feminism och postfeminism, samt feministisk filmteori. Syftet med detta är att visa hur chick flicks påverkas av kopplingen till populär- och konsumtionskultur, samt av feminismen som del av samhällelig analys. Denna undersökning framförs genom analyser av tre chick flicks, inledningsvis filmen Miss Congeniality, i vilken framställningar av femininitet diskuteras. Därefter följer en analys av Mean Girls, vari dess skildring av samhälleliga föreställningar av kvinnliga vänskapsrelationer framförs. Slutligen en analys av filmen Easy A i vilken kvinnlig sexualitet granskas. Uppsatsen i sin helhet visar hur chick flicks präglas av konsumtionssamhällets patriarkala grund.}},
  author       = {{Nordmark, Miriam}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Feminism & Chick Flicks}},
  year         = {{2015}},
}