Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Socialkonstruktivism och antropologi. Bör sociologer reflektera över människans natur?

Alexandersson, Mathias LU (2013) SOCM03 20131
Sociology
Abstract (Swedish)
I denna uppsats undersöks sociologins förhållningssätt till frågan om människans natur. Med utgångspunkt i Steven Pinkers påstående att dagens sociologer har anammat en socialkonstruktivism som förkastar tanken på människans natur analyserar jag Emile Durkheims, Michel Foucaults och Peter Berger & Thomas Luckmanns socialkonstruktivistiska ansatser för att se om de är förenliga med någon form av antropologi, dvs. en lära om människans natur. Mot denna bakgrund undersöks därefter om ett socialkonstruktivistiskt förhållningssätt till människans natur kan främja det sociologiska studiet av det sociala. Analysen visar att alla tre socialkonstruktivistiska ansatser är förenliga med explicit reflektion kring människans natur. Därutöver fann jag... (More)
I denna uppsats undersöks sociologins förhållningssätt till frågan om människans natur. Med utgångspunkt i Steven Pinkers påstående att dagens sociologer har anammat en socialkonstruktivism som förkastar tanken på människans natur analyserar jag Emile Durkheims, Michel Foucaults och Peter Berger & Thomas Luckmanns socialkonstruktivistiska ansatser för att se om de är förenliga med någon form av antropologi, dvs. en lära om människans natur. Mot denna bakgrund undersöks därefter om ett socialkonstruktivistiskt förhållningssätt till människans natur kan främja det sociologiska studiet av det sociala. Analysen visar att alla tre socialkonstruktivistiska ansatser är förenliga med explicit reflektion kring människans natur. Därutöver fann jag bland ansatserna exempel på två förhållningssätt till människans natur som främjar studiet av det sociala. Slutsatsen blir att det kan vara motiverat för sociologer att reflektera över människans natur. Undersökningar av det socialas antropologiska betingelser föreslås vara ett meningsfullt bidrag till sociologins självreflexion. Jag framhåller dock att sådana undersökningar fodrar begreppslig medvetenhet samt välgrundade teoretiska distinktioner (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alexandersson, Mathias LU
supervisor
organization
course
SOCM03 20131
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
Socialkonstruktivism, Antropologi, Människans natur, Gehlen, Berger & Luckmann, Foucault, Durkheim
language
Swedish
id
4939332
date added to LUP
2015-01-23 10:20:57
date last changed
2015-01-23 10:20:57
@misc{4939332,
  abstract     = {{I denna uppsats undersöks sociologins förhållningssätt till frågan om människans natur. Med utgångspunkt i Steven Pinkers påstående att dagens sociologer har anammat en socialkonstruktivism som förkastar tanken på människans natur analyserar jag Emile Durkheims, Michel Foucaults och Peter Berger & Thomas Luckmanns socialkonstruktivistiska ansatser för att se om de är förenliga med någon form av antropologi, dvs. en lära om människans natur. Mot denna bakgrund undersöks därefter om ett socialkonstruktivistiskt förhållningssätt till människans natur kan främja det sociologiska studiet av det sociala. Analysen visar att alla tre socialkonstruktivistiska ansatser är förenliga med explicit reflektion kring människans natur. Därutöver fann jag bland ansatserna exempel på två förhållningssätt till människans natur som främjar studiet av det sociala. Slutsatsen blir att det kan vara motiverat för sociologer att reflektera över människans natur. Undersökningar av det socialas antropologiska betingelser föreslås vara ett meningsfullt bidrag till sociologins självreflexion. Jag framhåller dock att sådana undersökningar fodrar begreppslig medvetenhet samt välgrundade teoretiska distinktioner}},
  author       = {{Alexandersson, Mathias}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Socialkonstruktivism och antropologi. Bör sociologer reflektera över människans natur?}},
  year         = {{2013}},
}