Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den konstnärliga ambivalensen

Johannesson, Malin LU (2015) SOCK04 20142
Sociology
Abstract (Swedish)
Den här uppsatsen undersöker varför individer som sysslar med konstnärliga uttryck också väljer att ha detta som yrke. Jag har velat bilda mig en uppfattning om hur dessa individer ser på sin konstnärlighet i relation till hur samhället värderar detta. Jag har använt mig av kvalitativa intervjuer som metod. Det empiriska materialet består av fem intervjuer med individer som på olika sätt arbetar eller har arbetat med konstnärliga uttryck som ett yrke. Jag har främst använt mig av Habermas teori om kommunikativt handlande samt systemvärld och livsvärld och tolkat min empiri utifrån detta. Resultatet visar att en social omkrets influerar huruvida personerna ser på sin konstnärlighet i förhållande till en yrkesroll. Ett strukturellt... (More)
Den här uppsatsen undersöker varför individer som sysslar med konstnärliga uttryck också väljer att ha detta som yrke. Jag har velat bilda mig en uppfattning om hur dessa individer ser på sin konstnärlighet i relation till hur samhället värderar detta. Jag har använt mig av kvalitativa intervjuer som metod. Det empiriska materialet består av fem intervjuer med individer som på olika sätt arbetar eller har arbetat med konstnärliga uttryck som ett yrke. Jag har främst använt mig av Habermas teori om kommunikativt handlande samt systemvärld och livsvärld och tolkat min empiri utifrån detta. Resultatet visar att en social omkrets influerar huruvida personerna ser på sin konstnärlighet i förhållande till en yrkesroll. Ett strukturellt yrkesideal och en kulturell konstnärsroll ligger också till grund för hur personerna upplever vad ett yrke är och vad en konstnär är. Politiska bestämmelser möjliggör eller försvårar en yrkesroll genom t.ex. ekonomisk stöd. Dessa personer som arbetar med kreativa yrken finner den ekonomiska situationen problematisk då dem är utlämnade till en frilansmarknad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johannesson, Malin LU
supervisor
organization
course
SOCK04 20142
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Bourdieu, frilans, yrke, Habermas, konst
language
Swedish
id
5014361
date added to LUP
2015-02-02 13:40:41
date last changed
2015-02-02 13:54:59
@misc{5014361,
  abstract     = {{Den här uppsatsen undersöker varför individer som sysslar med konstnärliga uttryck också väljer att ha detta som yrke. Jag har velat bilda mig en uppfattning om hur dessa individer ser på sin konstnärlighet i relation till hur samhället värderar detta. Jag har använt mig av kvalitativa intervjuer som metod. Det empiriska materialet består av fem intervjuer med individer som på olika sätt arbetar eller har arbetat med konstnärliga uttryck som ett yrke. Jag har främst använt mig av Habermas teori om kommunikativt handlande samt systemvärld och livsvärld och tolkat min empiri utifrån detta. Resultatet visar att en social omkrets influerar huruvida personerna ser på sin konstnärlighet i förhållande till en yrkesroll. Ett strukturellt yrkesideal och en kulturell konstnärsroll ligger också till grund för hur personerna upplever vad ett yrke är och vad en konstnär är. Politiska bestämmelser möjliggör eller försvårar en yrkesroll genom t.ex. ekonomisk stöd. Dessa personer som arbetar med kreativa yrken finner den ekonomiska situationen problematisk då dem är utlämnade till en frilansmarknad.}},
  author       = {{Johannesson, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den konstnärliga ambivalensen}},
  year         = {{2015}},
}