Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

EU:s utvecklingspolitik i Mali

Säfström, Stella LU and Gustafsson, Felicia (2015) STVA22 20151
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna uppsats ämnar kritiskt förklara och tolka relationen mellan Mali och EU genom applicering av världssystemteori. Vi har valt att analysera de strategier som EU implementerat i Mali för att främja politisk och ekonomisk utveckling samt hur det ekonomiska partnerskapsavtal som slöts med Västafrika i juni 2014 utformats. Slutsatsen dras att teorin är användbar i syfte att finna en alternativ förklaring till de satsningar som gjorts och varför det är av vikt för EU att främja demokrati och ekonomisk liberalisering i Mali. Genom applicering av världssystemteori tydliggörs att relationen kan anses exemplifiera hur EU ämnar främja sin position som hegemon i världsekonomin vilket resulterar i en centrum-periferi relation mellan unionen och... (More)
Denna uppsats ämnar kritiskt förklara och tolka relationen mellan Mali och EU genom applicering av världssystemteori. Vi har valt att analysera de strategier som EU implementerat i Mali för att främja politisk och ekonomisk utveckling samt hur det ekonomiska partnerskapsavtal som slöts med Västafrika i juni 2014 utformats. Slutsatsen dras att teorin är användbar i syfte att finna en alternativ förklaring till de satsningar som gjorts och varför det är av vikt för EU att främja demokrati och ekonomisk liberalisering i Mali. Genom applicering av världssystemteori tydliggörs att relationen kan anses exemplifiera hur EU ämnar främja sin position som hegemon i världsekonomin vilket resulterar i en centrum-periferi relation mellan unionen och landet. Detta kritiseras då det resulterar i att de strategier och avtal som implementerats i viss mån kan anses imperialistiska, vilket står i motsats till EU:s officiella mål med sin bistånd- och utvecklingspolitik. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Säfström, Stella LU and Gustafsson, Felicia
supervisor
organization
course
STVA22 20151
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Mali, EU, världssystemteori, EPA, utveckling, demokrati, liberal, developmentalism
language
Swedish
id
5424689
date added to LUP
2015-07-14 11:44:12
date last changed
2015-07-14 11:44:12
@misc{5424689,
  abstract     = {{Denna uppsats ämnar kritiskt förklara och tolka relationen mellan Mali och EU genom applicering av världssystemteori. Vi har valt att analysera de strategier som EU implementerat i Mali för att främja politisk och ekonomisk utveckling samt hur det ekonomiska partnerskapsavtal som slöts med Västafrika i juni 2014 utformats. Slutsatsen dras att teorin är användbar i syfte att finna en alternativ förklaring till de satsningar som gjorts och varför det är av vikt för EU att främja demokrati och ekonomisk liberalisering i Mali. Genom applicering av världssystemteori tydliggörs att relationen kan anses exemplifiera hur EU ämnar främja sin position som hegemon i världsekonomin vilket resulterar i en centrum-periferi relation mellan unionen och landet. Detta kritiseras då det resulterar i att de strategier och avtal som implementerats i viss mån kan anses imperialistiska, vilket står i motsats till EU:s officiella mål med sin bistånd- och utvecklingspolitik.}},
  author       = {{Säfström, Stella and Gustafsson, Felicia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{EU:s utvecklingspolitik i Mali}},
  year         = {{2015}},
}