Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Skapar byråkratin inom EUFOR ett patologiskt beteende?

Hellström, Markus LU and Barnekow, Fabian (2015) STVA22 20151
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
EU:s militära fredsoperationer är något som växt fram under 2000-talet där, två av de största är operationen i Tchad/CAR och operation Althea. Vi har gjort en teoriprövande jämförande fallstudie mellan dessa operationer. Vi har undersökt om dessa operationer har patologiska beteenden utifrån Barnett och Finnemores teori om dysfunktionella internationella organisationer. Det vi har kommit fram till är att inom varje operation finns det vissa skeenden som till stora delar stämmer överens med speciella aspekter av teorin. Det finns dock andra delar som av operationerna som vi inte finner belägg för i samma utsträckning. Vår slutsats blir därför att teorin tillviss del är applicerbar på våra fall, d.v.s. att EUFOR till viss del uppvisar... (More)
EU:s militära fredsoperationer är något som växt fram under 2000-talet där, två av de största är operationen i Tchad/CAR och operation Althea. Vi har gjort en teoriprövande jämförande fallstudie mellan dessa operationer. Vi har undersökt om dessa operationer har patologiska beteenden utifrån Barnett och Finnemores teori om dysfunktionella internationella organisationer. Det vi har kommit fram till är att inom varje operation finns det vissa skeenden som till stora delar stämmer överens med speciella aspekter av teorin. Det finns dock andra delar som av operationerna som vi inte finner belägg för i samma utsträckning. Vår slutsats blir därför att teorin tillviss del är applicerbar på våra fall, d.v.s. att EUFOR till viss del uppvisar patologiskt beteende i operationen i Tchad/CAR och operation Althea. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hellström, Markus LU and Barnekow, Fabian
supervisor
organization
course
STVA22 20151
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
EUFOR, Tchad/CAR, Althea, patologiskt beteende, IO.
language
Swedish
id
5424872
date added to LUP
2015-07-14 11:45:40
date last changed
2015-07-14 11:45:40
@misc{5424872,
  abstract     = {{EU:s militära fredsoperationer är något som växt fram under 2000-talet där, två av de största är operationen i Tchad/CAR och operation Althea. Vi har gjort en teoriprövande jämförande fallstudie mellan dessa operationer. Vi har undersökt om dessa operationer har patologiska beteenden utifrån Barnett och Finnemores teori om dysfunktionella internationella organisationer. Det vi har kommit fram till är att inom varje operation finns det vissa skeenden som till stora delar stämmer överens med speciella aspekter av teorin. Det finns dock andra delar som av operationerna som vi inte finner belägg för i samma utsträckning. Vår slutsats blir därför att teorin tillviss del är applicerbar på våra fall, d.v.s. att EUFOR till viss del uppvisar patologiskt beteende i operationen i Tchad/CAR och operation Althea.}},
  author       = {{Hellström, Markus and Barnekow, Fabian}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Skapar byråkratin inom EUFOR ett patologiskt beteende?}},
  year         = {{2015}},
}