Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Korruption i relation till kvinnlig representation i nationella parlament

Liebel, Isabel LU and Farsi-Razavi, Diana LU (2015) STVA22 20151
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Har variationen av kvinnlig representation någon påverkan på korruption? Undersökningen kartlägger sambandet mellan andel kvinnliga representanter i nationella parlament och korruption i en uppdelning av demokratiska länder. Den tidigare forskningen från 90-talet tyder på varierande resultat, dels att kvinnor är etiskt bättre än män och därav mindre benägna att vara korrupta. Resonemanget bestrider de som påtalar att det inte finns ett samband mellan kvinnor och korruption, snarare är det liberala länder som är kopplingen till fler kvinnliga representanter och en minskad korruption. Avsikten med uppsatsen är att ge en förståelse för utsträckningen av korruption, den tidigare forskningen och hur dessa förhåller sig till demokratiska länder... (More)
Har variationen av kvinnlig representation någon påverkan på korruption? Undersökningen kartlägger sambandet mellan andel kvinnliga representanter i nationella parlament och korruption i en uppdelning av demokratiska länder. Den tidigare forskningen från 90-talet tyder på varierande resultat, dels att kvinnor är etiskt bättre än män och därav mindre benägna att vara korrupta. Resonemanget bestrider de som påtalar att det inte finns ett samband mellan kvinnor och korruption, snarare är det liberala länder som är kopplingen till fler kvinnliga representanter och en minskad korruption. Avsikten med uppsatsen är att ge en förståelse för utsträckningen av korruption, den tidigare forskningen och hur dessa förhåller sig till demokratiska länder för att få en helhetsbild av hur sambandet ser ut idag. Resultatet av den uppdaterade data påvisar ett alternativt förhållningssätt som den tidigare forskningen inte funnit. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Liebel, Isabel LU and Farsi-Razavi, Diana LU
supervisor
organization
course
STVA22 20151
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Korruption, kvinnliga representanter i nationella parlament, demokratiska länder
language
Swedish
id
5425255
date added to LUP
2015-07-14 12:11:46
date last changed
2015-07-14 12:11:46
@misc{5425255,
  abstract     = {{Har variationen av kvinnlig representation någon påverkan på korruption? Undersökningen kartlägger sambandet mellan andel kvinnliga representanter i nationella parlament och korruption i en uppdelning av demokratiska länder. Den tidigare forskningen från 90-talet tyder på varierande resultat, dels att kvinnor är etiskt bättre än män och därav mindre benägna att vara korrupta. Resonemanget bestrider de som påtalar att det inte finns ett samband mellan kvinnor och korruption, snarare är det liberala länder som är kopplingen till fler kvinnliga representanter och en minskad korruption. Avsikten med uppsatsen är att ge en förståelse för utsträckningen av korruption, den tidigare forskningen och hur dessa förhåller sig till demokratiska länder för att få en helhetsbild av hur sambandet ser ut idag. Resultatet av den uppdaterade data påvisar ett alternativt förhållningssätt som den tidigare forskningen inte funnit.}},
  author       = {{Liebel, Isabel and Farsi-Razavi, Diana}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Korruption i relation till kvinnlig representation i nationella parlament}},
  year         = {{2015}},
}