Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Operationssjuksköterskans uppfattningar av den intraoperativa patientsäkerheten

Olafsen, Kristina LU and Nemtanu Roubroeks, Mioara LU (2015) OPSM50 20151
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Patientsäkerheten är ett satsningsområde både nationellt och internationellt. Befintlig forskning har undersökt skilda aspekter av den intraoperativa patientsäkerheten. Det finns en kunskapslucka beträffande operationssjuksköterskors erfarenheter av detta fenomen. Syfte: Syftet var att beskriva operationssjuksköterskors uppfattningar av den intraoperativa patientsäkerheten. Metod: En kvalitativ intervjustudie genomfördes och analyserades med inspiration av en fenomenografisk ansats. Resultat: 1. Att arbeta etiskt och ta ansvar, 2. Att förbereda och genomföra operationen patientsäkert, 3. Att ha kunskap och använda sin kompetens och 4. Att kommunicera och samarbeta. Konklusion och implikation: Operationssjuksköterskorna uppfattar... (More)
Bakgrund: Patientsäkerheten är ett satsningsområde både nationellt och internationellt. Befintlig forskning har undersökt skilda aspekter av den intraoperativa patientsäkerheten. Det finns en kunskapslucka beträffande operationssjuksköterskors erfarenheter av detta fenomen. Syfte: Syftet var att beskriva operationssjuksköterskors uppfattningar av den intraoperativa patientsäkerheten. Metod: En kvalitativ intervjustudie genomfördes och analyserades med inspiration av en fenomenografisk ansats. Resultat: 1. Att arbeta etiskt och ta ansvar, 2. Att förbereda och genomföra operationen patientsäkert, 3. Att ha kunskap och använda sin kompetens och 4. Att kommunicera och samarbeta. Konklusion och implikation: Operationssjuksköterskorna uppfattar patientsäkerheten som skyldighet och ansvar, något som återspeglar sig i allt de gör och som kräver mycket kunskap. Skillnader i uppfattningar förekommer och de bör ses av verksamheter som en tillgång för utveckling. Fenomenets komplexitet öppnar upp för mer detaljinriktad forskning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olafsen, Kristina LU and Nemtanu Roubroeks, Mioara LU
supervisor
organization
course
OPSM50 20151
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
patientsäkerhet, operationssjuksköterska, omvårdnad, fenomenografi
language
Swedish
id
5435043
date added to LUP
2015-06-16 15:58:56
date last changed
2015-12-14 13:21:35
@misc{5435043,
  abstract     = {{Bakgrund: Patientsäkerheten är ett satsningsområde både nationellt och internationellt. Befintlig forskning har undersökt skilda aspekter av den intraoperativa patientsäkerheten. Det finns en kunskapslucka beträffande operationssjuksköterskors erfarenheter av detta fenomen. Syfte: Syftet var att beskriva operationssjuksköterskors uppfattningar av den intraoperativa patientsäkerheten. Metod: En kvalitativ intervjustudie genomfördes och analyserades med inspiration av en fenomenografisk ansats. Resultat: 1. Att arbeta etiskt och ta ansvar, 2. Att förbereda och genomföra operationen patientsäkert, 3. Att ha kunskap och använda sin kompetens och 4. Att kommunicera och samarbeta. Konklusion och implikation: Operationssjuksköterskorna uppfattar patientsäkerheten som skyldighet och ansvar, något som återspeglar sig i allt de gör och som kräver mycket kunskap. Skillnader i uppfattningar förekommer och de bör ses av verksamheter som en tillgång för utveckling. Fenomenets komplexitet öppnar upp för mer detaljinriktad forskning.}},
  author       = {{Olafsen, Kristina and Nemtanu Roubroeks, Mioara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Operationssjuksköterskans uppfattningar av den intraoperativa patientsäkerheten}},
  year         = {{2015}},
}