Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldrarnas upplevelse av mötet med anestesisjuksköterskan i samband med barnets operation

Carlsson, Pernilla LU and Schang, Martin LU (2015) ANSM50 20151
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: När ett barn opereras finns ett starkt samband mellan föräldrarnas och vårdpersonalens beteende vilket påverkar barnet sätt att hantera den nya miljön och anestesin. Att anestesisjuksköterskan möter barn i alla åldrar ställer höga krav på bemötandet och hur informationen anpassas till dem och deras föräldrar. Syfte: Syftet med studien är att belysa föräldrarnas upplevelse av mötet med anestesisjuksköterskan när deras barn skall sövas inför ett kirurgiskt ingrepp. Metod: Semistrukturerade intervjuer med 14 föräldrar. Materialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Resultatet utmynnade i tre kategorier: Information, Föräldrar på operationssalen och Anestesisjuksköterskans professionalitet. Konklusion: Föräldrarna... (More)
Bakgrund: När ett barn opereras finns ett starkt samband mellan föräldrarnas och vårdpersonalens beteende vilket påverkar barnet sätt att hantera den nya miljön och anestesin. Att anestesisjuksköterskan möter barn i alla åldrar ställer höga krav på bemötandet och hur informationen anpassas till dem och deras föräldrar. Syfte: Syftet med studien är att belysa föräldrarnas upplevelse av mötet med anestesisjuksköterskan när deras barn skall sövas inför ett kirurgiskt ingrepp. Metod: Semistrukturerade intervjuer med 14 föräldrar. Materialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Resultatet utmynnade i tre kategorier: Information, Föräldrar på operationssalen och Anestesisjuksköterskans professionalitet. Konklusion: Föräldrarna önskar tydlig information i ett tidigt skede. Anestesisjuksköterskans bemötande upplevs viktig för att lämna över barnet i andras händer. Även en lugn miljö på operationssalen var önskvärt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Carlsson, Pernilla LU and Schang, Martin LU
supervisor
organization
course
ANSM50 20151
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Anestesisjuksköterska, Föräldrar, Barn, Upplevelser, Professionalitet
language
Swedish
id
5436191
date added to LUP
2015-06-16 15:53:17
date last changed
2015-12-14 13:21:35
@misc{5436191,
  abstract     = {{Bakgrund: När ett barn opereras finns ett starkt samband mellan föräldrarnas och vårdpersonalens beteende vilket påverkar barnet sätt att hantera den nya miljön och anestesin. Att anestesisjuksköterskan möter barn i alla åldrar ställer höga krav på bemötandet och hur informationen anpassas till dem och deras föräldrar. Syfte: Syftet med studien är att belysa föräldrarnas upplevelse av mötet med anestesisjuksköterskan när deras barn skall sövas inför ett kirurgiskt ingrepp. Metod: Semistrukturerade intervjuer med 14 föräldrar. Materialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Resultatet utmynnade i tre kategorier: Information, Föräldrar på operationssalen och Anestesisjuksköterskans professionalitet. Konklusion: Föräldrarna önskar tydlig information i ett tidigt skede. Anestesisjuksköterskans bemötande upplevs viktig för att lämna över barnet i andras händer. Även en lugn miljö på operationssalen var önskvärt.}},
  author       = {{Carlsson, Pernilla and Schang, Martin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldrarnas upplevelse av mötet med anestesisjuksköterskan i samband med barnets operation}},
  year         = {{2015}},
}