Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Elitidrottsliga prestationer och regional utveckling

Eriksson, Robin LU and Ringsäter, Pontus LU (2015) NEKH01 20151
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Denna uppsats utreder huruvida ett regionalt elitidrottslags tabellplacering korrelerar med den regionala utvecklingen. Utvecklingen som avses illustreras i form av befolknings- och BRP-tillväxt samt BRP per capita, där BRP är lika med bruttoregionprodukten. Med bakgrund av att satsningar på elitidrott är ett flitigt diskuterat ämne, i såväl massmedia som tidigare studier på området, har vi med hjälp av panelregressioner utrett ifall elitidrottsliga prestationer genom åren har haft någon inverkan på den regionala tillväxten. Totalt utreds 12 län med 12 tillhörande elitidrottslag över tidsperioden 1977-2007, dvs. 31 år. Vad studien kommer fram till är att det inte finns något som motiverar elitidrottsliga satsningar med motiveringen att det... (More)
Denna uppsats utreder huruvida ett regionalt elitidrottslags tabellplacering korrelerar med den regionala utvecklingen. Utvecklingen som avses illustreras i form av befolknings- och BRP-tillväxt samt BRP per capita, där BRP är lika med bruttoregionprodukten. Med bakgrund av att satsningar på elitidrott är ett flitigt diskuterat ämne, i såväl massmedia som tidigare studier på området, har vi med hjälp av panelregressioner utrett ifall elitidrottsliga prestationer genom åren har haft någon inverkan på den regionala tillväxten. Totalt utreds 12 län med 12 tillhörande elitidrottslag över tidsperioden 1977-2007, dvs. 31 år. Vad studien kommer fram till är att det inte finns något som motiverar elitidrottsliga satsningar med motiveringen att det skulle främja den ekonomiska utvecklingen i regionen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eriksson, Robin LU and Ringsäter, Pontus LU
supervisor
organization
course
NEKH01 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
tabellplacering, paneldata, konjunkturcykel, BRP, elitidrott
language
Swedish
id
5462889
date added to LUP
2015-06-30 15:30:03
date last changed
2015-06-30 15:30:03
@misc{5462889,
  abstract     = {{Denna uppsats utreder huruvida ett regionalt elitidrottslags tabellplacering korrelerar med den regionala utvecklingen. Utvecklingen som avses illustreras i form av befolknings- och BRP-tillväxt samt BRP per capita, där BRP är lika med bruttoregionprodukten. Med bakgrund av att satsningar på elitidrott är ett flitigt diskuterat ämne, i såväl massmedia som tidigare studier på området, har vi med hjälp av panelregressioner utrett ifall elitidrottsliga prestationer genom åren har haft någon inverkan på den regionala tillväxten. Totalt utreds 12 län med 12 tillhörande elitidrottslag över tidsperioden 1977-2007, dvs. 31 år. Vad studien kommer fram till är att det inte finns något som motiverar elitidrottsliga satsningar med motiveringen att det skulle främja den ekonomiska utvecklingen i regionen.}},
  author       = {{Eriksson, Robin and Ringsäter, Pontus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Elitidrottsliga prestationer och regional utveckling}},
  year         = {{2015}},
}