Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Användaracceptans av informationssystem

Glad, Sebastian LU and Nilsson, Magnus LU (2015) SYSK02 20151
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Användare kan känna motvillighet mot att använda sig av nya informationssystem, och på så sätt kanske inte utnyttjar systemet till fullo eller överhuvudtaget. Vi undersöker hur gamification kan påverka användares acceptans till att använda ett informationssystem. Detta genomförs genom att vi lyfter fram de spelelement som kommer med gamification samt berätta om hur de kan påverka uppfattad lättanvändbarhet samt uppfattad användbarhet hos användare. Vi har även intervjuat användare och utvecklare angående deras tankar gällande användaracceptans, samt hur de tror spelelement i en icke spelrelaterad miljö kan påverka synen på ett informationssystem för en användare. Vår undersökning visar att de element som kommer med gamification kan bidra... (More)
Användare kan känna motvillighet mot att använda sig av nya informationssystem, och på så sätt kanske inte utnyttjar systemet till fullo eller överhuvudtaget. Vi undersöker hur gamification kan påverka användares acceptans till att använda ett informationssystem. Detta genomförs genom att vi lyfter fram de spelelement som kommer med gamification samt berätta om hur de kan påverka uppfattad lättanvändbarhet samt uppfattad användbarhet hos användare. Vi har även intervjuat användare och utvecklare angående deras tankar gällande användaracceptans, samt hur de tror spelelement i en icke spelrelaterad miljö kan påverka synen på ett informationssystem för en användare. Vår undersökning visar att de element som kommer med gamification kan bidra med att lösa problem som lågt användarengagemang samt vara till hjälp för nya användare in i system. Vi har även kommit fram till att gamification medför vissa problem som till exempel att det kan skapa en obalanserad och tävlingsinriktad miljö där användare strävar efter att enbart utföra de uppgifter som ger mest belöning för minst möda. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Glad, Sebastian LU and Nilsson, Magnus LU
supervisor
organization
alternative title
En studie med fokus på gamification
course
SYSK02 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Technology Acceptance Model (TAM), gamification, flow, användaracceptans, spelelement
report number
INF15-027
language
Swedish
id
5469705
date added to LUP
2015-07-01 14:17:18
date last changed
2015-07-01 14:17:18
@misc{5469705,
  abstract     = {{Användare kan känna motvillighet mot att använda sig av nya informationssystem, och på så sätt kanske inte utnyttjar systemet till fullo eller överhuvudtaget. Vi undersöker hur gamification kan påverka användares acceptans till att använda ett informationssystem. Detta genomförs genom att vi lyfter fram de spelelement som kommer med gamification samt berätta om hur de kan påverka uppfattad lättanvändbarhet samt uppfattad användbarhet hos användare. Vi har även intervjuat användare och utvecklare angående deras tankar gällande användaracceptans, samt hur de tror spelelement i en icke spelrelaterad miljö kan påverka synen på ett informationssystem för en användare. Vår undersökning visar att de element som kommer med gamification kan bidra med att lösa problem som lågt användarengagemang samt vara till hjälp för nya användare in i system. Vi har även kommit fram till att gamification medför vissa problem som till exempel att det kan skapa en obalanserad och tävlingsinriktad miljö där användare strävar efter att enbart utföra de uppgifter som ger mest belöning för minst möda.}},
  author       = {{Glad, Sebastian and Nilsson, Magnus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Användaracceptans av informationssystem}},
  year         = {{2015}},
}