Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Full fart framåt eller dags att dra i nödbromsen? En studie om arbetsvilkoren i tågbranchen

Sejdiu, Arbresha LU and Ternström, Rebecka LU (2015) SOCK04 20151
Sociology
Abstract (Swedish)
Den andra juni 2014 utlöste fackförbundet Seko den omtalade tågstrejken som var en kamp om anställningsvillkor och anställningsformer. Avregleringen av järnvägen har blivit mycket kritiserad, då vinstdrivande intressen hos privata företag fått negativa konsekvenser för järnvägen. Denna kvalitativa studie handlar om de förändrade arbetsvillkoren i samhället och hur detta kommit att återspeglas i tågbranschen. Genom kvalitativa djupgående intervjuer har deltagarna i denna studie, som alla varit berörda av strejken, kunnat redogöra för sina egna arbetssituationer. Syftet med studien är att spegla problematiken som uppstår när individer mer och mer står inför osäkra arbetsförhållanden. Problemformuleringens fokus är förändringen i... (More)
Den andra juni 2014 utlöste fackförbundet Seko den omtalade tågstrejken som var en kamp om anställningsvillkor och anställningsformer. Avregleringen av järnvägen har blivit mycket kritiserad, då vinstdrivande intressen hos privata företag fått negativa konsekvenser för järnvägen. Denna kvalitativa studie handlar om de förändrade arbetsvillkoren i samhället och hur detta kommit att återspeglas i tågbranschen. Genom kvalitativa djupgående intervjuer har deltagarna i denna studie, som alla varit berörda av strejken, kunnat redogöra för sina egna arbetssituationer. Syftet med studien är att spegla problematiken som uppstår när individer mer och mer står inför osäkra arbetsförhållanden. Problemformuleringens fokus är förändringen i arbetsmarknaden och hur detta har påverkat anställda i järnvägen. För att kunna förstå och förklara problemet utgår studien från Michel Foucaults teoretiska begrepp om disciplin och makt, samt Karl Marx begrepp om klass och alienation. Resultatet i studien visar på hur avregleringen av järnvägen resulterat i vinstdrivande intressen som i det här fallet genererat försämrade arbetsvillkor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sejdiu, Arbresha LU and Ternström, Rebecka LU
supervisor
organization
course
SOCK04 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Strejk, Avreglering, Tåg, Tågvärdar, Arbetsvillkor, Fackförbund, Makt, Alienation
language
Swedish
id
5473774
date added to LUP
2015-06-18 08:36:46
date last changed
2015-06-18 08:36:46
@misc{5473774,
  abstract     = {{Den andra juni 2014 utlöste fackförbundet Seko den omtalade tågstrejken som var en kamp om anställningsvillkor och anställningsformer. Avregleringen av järnvägen har blivit mycket kritiserad, då vinstdrivande intressen hos privata företag fått negativa konsekvenser för järnvägen. Denna kvalitativa studie handlar om de förändrade arbetsvillkoren i samhället och hur detta kommit att återspeglas i tågbranschen. Genom kvalitativa djupgående intervjuer har deltagarna i denna studie, som alla varit berörda av strejken, kunnat redogöra för sina egna arbetssituationer. Syftet med studien är att spegla problematiken som uppstår när individer mer och mer står inför osäkra arbetsförhållanden. Problemformuleringens fokus är förändringen i arbetsmarknaden och hur detta har påverkat anställda i järnvägen. För att kunna förstå och förklara problemet utgår studien från Michel Foucaults teoretiska begrepp om disciplin och makt, samt Karl Marx begrepp om klass och alienation. Resultatet i studien visar på hur avregleringen av järnvägen resulterat i vinstdrivande intressen som i det här fallet genererat försämrade arbetsvillkor.}},
  author       = {{Sejdiu, Arbresha and Ternström, Rebecka}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Full fart framåt eller dags att dra i nödbromsen? En studie om arbetsvilkoren i tågbranchen}},
  year         = {{2015}},
}