Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

VR-teknik – Möjligheter i strokevården inom sjuksköterskans profession

Andersson, Harald LU and Gudmundsson, Daniel LU (2015) SJSK20 20151
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
I Sverige drabbas mellan 30000–35000 personer av stroke varje år, av dessa är det kring en tredjedel som får en bestående skada. Att bli drabbad av stroke kan medföra en stillasittande livsstil. Stillasittande i sin tur kan orsaka en förhöjd risk för fall, återkommande stroke och andra kardiovaskulära sjukdomar. Interventioner ledda av sjuksköterskor blir därför av vikt inom strokevården för att stimulera rörelser. VR-teknik har visat sig användbar i flera olika forskningsområden. Syftet med uppsatsen är att belysa användbarheten av kommersiellt tillgänglig VR-teknik som en möjlig intervention för sjuksköterskor inom strokevården. Föreliggande litteraturstudie innefattar 11 vetenskapliga artiklar som har granskats och analyserats för att... (More)
I Sverige drabbas mellan 30000–35000 personer av stroke varje år, av dessa är det kring en tredjedel som får en bestående skada. Att bli drabbad av stroke kan medföra en stillasittande livsstil. Stillasittande i sin tur kan orsaka en förhöjd risk för fall, återkommande stroke och andra kardiovaskulära sjukdomar. Interventioner ledda av sjuksköterskor blir därför av vikt inom strokevården för att stimulera rörelser. VR-teknik har visat sig användbar i flera olika forskningsområden. Syftet med uppsatsen är att belysa användbarheten av kommersiellt tillgänglig VR-teknik som en möjlig intervention för sjuksköterskor inom strokevården. Föreliggande litteraturstudie innefattar 11 vetenskapliga artiklar som har granskats och analyserats för att undersöka om VR-teknik kan vara till användning för sjuksköterskan. Resultatet visar att VR-teknik har positiva effekter angående funktionella förbättringar och psykosociala faktorer. Dock krävs det mer empirisk forskning kring sjuksköterskans användande av VR-teknik. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Harald LU and Gudmundsson, Daniel LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Nintendo Wii, Playstation 2 EyeToy, sjuksköterskans roll, Stroke, VR-teknik
language
Swedish
id
7356724
date added to LUP
2015-09-18 09:00:11
date last changed
2015-12-14 13:21:37
@misc{7356724,
  abstract     = {{I Sverige drabbas mellan 30000–35000 personer av stroke varje år, av dessa är det kring en tredjedel som får en bestående skada. Att bli drabbad av stroke kan medföra en stillasittande livsstil. Stillasittande i sin tur kan orsaka en förhöjd risk för fall, återkommande stroke och andra kardiovaskulära sjukdomar. Interventioner ledda av sjuksköterskor blir därför av vikt inom strokevården för att stimulera rörelser. VR-teknik har visat sig användbar i flera olika forskningsområden. Syftet med uppsatsen är att belysa användbarheten av kommersiellt tillgänglig VR-teknik som en möjlig intervention för sjuksköterskor inom strokevården. Föreliggande litteraturstudie innefattar 11 vetenskapliga artiklar som har granskats och analyserats för att undersöka om VR-teknik kan vara till användning för sjuksköterskan. Resultatet visar att VR-teknik har positiva effekter angående funktionella förbättringar och psykosociala faktorer. Dock krävs det mer empirisk forskning kring sjuksköterskans användande av VR-teknik.}},
  author       = {{Andersson, Harald and Gudmundsson, Daniel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{VR-teknik – Möjligheter i strokevården inom sjuksköterskans profession}},
  year         = {{2015}},
}