Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Informationssäkerhet i elektroniska patientjournalsystem

Nordlund, Eric LU ; Nordin, Victoria and Åström, Sandra (2015) SYSK02 20151
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Med den digitala tidsålderns inmarsch har samhället ställts för helt nya möjligheter, men också helt nya problem. Den närmast obegränsade tillgången till information har lett till att vår personliga integritet ständigt är på tapeten, något som inte minst märks i vården. För de flesta av oss kan det ses som naturligt att patientjournaler numera är helt digitala, men området är nytt och stora förändringar har skett de senaste 10 åren. Vi vill i denna uppsats belysa informationssäkerheten i elektroniska patientjournalsystem. Detta med bas i informationssäkerhetens fyra byggstenar: tillgänglighet, riktig- het, spårbarhet och inte minst sekretess. Genom att gå igenom intern dokumentation såväl som att göra intervjuer med användarna målar vi upp... (More)
Med den digitala tidsålderns inmarsch har samhället ställts för helt nya möjligheter, men också helt nya problem. Den närmast obegränsade tillgången till information har lett till att vår personliga integritet ständigt är på tapeten, något som inte minst märks i vården. För de flesta av oss kan det ses som naturligt att patientjournaler numera är helt digitala, men området är nytt och stora förändringar har skett de senaste 10 åren. Vi vill i denna uppsats belysa informationssäkerheten i elektroniska patientjournalsystem. Detta med bas i informationssäkerhetens fyra byggstenar: tillgänglighet, riktig- het, spårbarhet och inte minst sekretess. Genom att gå igenom intern dokumentation såväl som att göra intervjuer med användarna målar vi upp en bild av vad ambitionen från ledningens sida är, men också hur det i praktiken står till med informationssäkerheten. Vi finner ett system som saknar spärrar mot obehörig åtkomst, där utbildningen saknar ett säkerhetsperspektiv och rutinerna brister. Vi analyser även vad bakgrunden till problemen är. Något som kan användas i framtida forskning och appliceras på andra sjukhus. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nordlund, Eric LU ; Nordin, Victoria and Åström, Sandra
supervisor
organization
course
SYSK02 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
report number
INF15-005
language
Swedish
id
7373589
date added to LUP
2015-07-01 14:10:55
date last changed
2015-07-01 14:10:55
@misc{7373589,
  abstract     = {{Med den digitala tidsålderns inmarsch har samhället ställts för helt nya möjligheter, men också helt nya problem. Den närmast obegränsade tillgången till information har lett till att vår personliga integritet ständigt är på tapeten, något som inte minst märks i vården. För de flesta av oss kan det ses som naturligt att patientjournaler numera är helt digitala, men området är nytt och stora förändringar har skett de senaste 10 åren. Vi vill i denna uppsats belysa informationssäkerheten i elektroniska patientjournalsystem. Detta med bas i informationssäkerhetens fyra byggstenar: tillgänglighet, riktig- het, spårbarhet och inte minst sekretess. Genom att gå igenom intern dokumentation såväl som att göra intervjuer med användarna målar vi upp en bild av vad ambitionen från ledningens sida är, men också hur det i praktiken står till med informationssäkerheten. Vi finner ett system som saknar spärrar mot obehörig åtkomst, där utbildningen saknar ett säkerhetsperspektiv och rutinerna brister. Vi analyser även vad bakgrunden till problemen är. Något som kan användas i framtida forskning och appliceras på andra sjukhus.}},
  author       = {{Nordlund, Eric and Nordin, Victoria and Åström, Sandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Informationssäkerhet i elektroniska patientjournalsystem}},
  year         = {{2015}},
}