Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans inställning genomsyrar kvalitén på omvårdnaden av personer med utvecklingsstörning

Jönsson, Emma LU and Karlsson, Sofia LU (2015) SJSK20 20151
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Personer med utvecklingsstörning har komplexa vårdbehov, ofta i samband med kommunikationssvårigheter. Sjuksköterskan har en skyldighet att anpassa omvårdnaden efter patientens behov för att kunna utföra en personcentrerad vård. Syfte: Belysa vilka faktorer som påverkar sjuksköterskors omvårdnad av personer med utvecklingsstörning. Metod: Systematisk integrerad litteraturstudie baserad på nio artiklar. Resultat: Sex teman som framkom var Sjuksköterskans inställning, Kunskap, Tid- en barriär?, Kommunikation, Personkännedom och Samarbete. Sjuksköterskans inställning genomsyrar resterande faktorer och kvalitén på omvårdnaden. Slutsats och kliniska implikation: Det behövs mer teoretisk och praktisk kunskap om patientgruppen i... (More)
Bakgrund: Personer med utvecklingsstörning har komplexa vårdbehov, ofta i samband med kommunikationssvårigheter. Sjuksköterskan har en skyldighet att anpassa omvårdnaden efter patientens behov för att kunna utföra en personcentrerad vård. Syfte: Belysa vilka faktorer som påverkar sjuksköterskors omvårdnad av personer med utvecklingsstörning. Metod: Systematisk integrerad litteraturstudie baserad på nio artiklar. Resultat: Sex teman som framkom var Sjuksköterskans inställning, Kunskap, Tid- en barriär?, Kommunikation, Personkännedom och Samarbete. Sjuksköterskans inställning genomsyrar resterande faktorer och kvalitén på omvårdnaden. Slutsats och kliniska implikation: Det behövs mer teoretisk och praktisk kunskap om patientgruppen i grundutbildningen för att kunna påverka sjuksköterskans inställning och anpassa omvårdnaden. En vidareutbildning skulle ge möjlighet till mer forskning inom området. Informationsmaterial med exempelvis kommunikationsstrategier bör erbjudas i den kliniska verksamheten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jönsson, Emma LU and Karlsson, Sofia LU
supervisor
organization
alternative title
En Litteraturstudie
course
SJSK20 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Personcentrerad vård och Utbildning., Kommunikation, Omvårdnadskvalité
language
Swedish
id
7440416
date added to LUP
2015-10-16 15:40:46
date last changed
2015-12-14 13:21:37
@misc{7440416,
  abstract     = {{Bakgrund: Personer med utvecklingsstörning har komplexa vårdbehov, ofta i samband med kommunikationssvårigheter. Sjuksköterskan har en skyldighet att anpassa omvårdnaden efter patientens behov för att kunna utföra en personcentrerad vård. Syfte: Belysa vilka faktorer som påverkar sjuksköterskors omvårdnad av personer med utvecklingsstörning. Metod: Systematisk integrerad litteraturstudie baserad på nio artiklar. Resultat: Sex teman som framkom var Sjuksköterskans inställning, Kunskap, Tid- en barriär?, Kommunikation, Personkännedom och Samarbete. Sjuksköterskans inställning genomsyrar resterande faktorer och kvalitén på omvårdnaden. Slutsats och kliniska implikation: Det behövs mer teoretisk och praktisk kunskap om patientgruppen i grundutbildningen för att kunna påverka sjuksköterskans inställning och anpassa omvårdnaden. En vidareutbildning skulle ge möjlighet till mer forskning inom området. Informationsmaterial med exempelvis kommunikationsstrategier bör erbjudas i den kliniska verksamheten.}},
  author       = {{Jönsson, Emma and Karlsson, Sofia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans inställning genomsyrar kvalitén på omvårdnaden av personer med utvecklingsstörning}},
  year         = {{2015}},
}