Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hotet från nischbankerna - hur kan konkurrensen mellan storbanker och internetmäklare förstås?

Ivarsson, Erik LU and Düsing, Filip LU (2015) NEKH01 20151
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Under 2000-talet har det skett en kraftig tillväxt för internetmäklarna i Sverige och trender visar på att nischbanker lockar till sig sparare och kapital från storbankerna. Denna uppsats har som syfte att utreda om den höga tillväxten hos internetmäklarna kan hota storbankernas position i det finansiella systemet. Genom en kvantitativ analys av inlåning och handel av strukturerade produkter visar studien på två resultat. Det första är att storbankerna och internetmäklarna konkurrerar med varandra ur ett statiskt perspektiv. Det andra är att de är att se som kompletterande institutioner som dynamiskt förstärker och utvecklar varandra ur ett funktionellt perspektiv. Slutsatsen av studien är att storbankernas position i det finansiella... (More)
Under 2000-talet har det skett en kraftig tillväxt för internetmäklarna i Sverige och trender visar på att nischbanker lockar till sig sparare och kapital från storbankerna. Denna uppsats har som syfte att utreda om den höga tillväxten hos internetmäklarna kan hota storbankernas position i det finansiella systemet. Genom en kvantitativ analys av inlåning och handel av strukturerade produkter visar studien på två resultat. Det första är att storbankerna och internetmäklarna konkurrerar med varandra ur ett statiskt perspektiv. Det andra är att de är att se som kompletterande institutioner som dynamiskt förstärker och utvecklar varandra ur ett funktionellt perspektiv. Slutsatsen av studien är att storbankernas position i det finansiella systemet i dagsläget inte är hotat av internetmäklarnas höga tillväxttakt, åtminstone inte ur ett funktionellt perspektiv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ivarsson, Erik LU and Düsing, Filip LU
supervisor
organization
course
NEKH01 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Finansiella intermediärer, NIschbanker, Internetmäklare, Funktionellt perspektiv, Konkurrens
language
Swedish
id
7451786
date added to LUP
2015-06-30 15:32:42
date last changed
2015-06-30 15:32:42
@misc{7451786,
  abstract     = {{Under 2000-talet har det skett en kraftig tillväxt för internetmäklarna i Sverige och trender visar på att nischbanker lockar till sig sparare och kapital från storbankerna. Denna uppsats har som syfte att utreda om den höga tillväxten hos internetmäklarna kan hota storbankernas position i det finansiella systemet. Genom en kvantitativ analys av inlåning och handel av strukturerade produkter visar studien på två resultat. Det första är att storbankerna och internetmäklarna konkurrerar med varandra ur ett statiskt perspektiv. Det andra är att de är att se som kompletterande institutioner som dynamiskt förstärker och utvecklar varandra ur ett funktionellt perspektiv. Slutsatsen av studien är att storbankernas position i det finansiella systemet i dagsläget inte är hotat av internetmäklarnas höga tillväxttakt, åtminstone inte ur ett funktionellt perspektiv.}},
  author       = {{Ivarsson, Erik and Düsing, Filip}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hotet från nischbankerna - hur kan konkurrensen mellan storbanker och internetmäklare förstås?}},
  year         = {{2015}},
}