Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Optioner och futures på vete

Schmitz, Anton LU (2015) EXTM10 20152
Department of Economics
Abstract (Swedish)
I rapporten analyseras den europeiska och amerikanska marknaden för optioner och terminskontrakt på råvaran vete. Optioner skrivna på futures på vete värderas med hjälp av generella implicita volatiliteter och prisförändringar i terminskontrakten analyseras utifrån ett index. Investeringsstrategier som använder sig av såväl optioner som positioner i terminskontrakt på råvaran konstrueras. Resultaten blir framförallt att de strategier som har ett positivt delta i förhållande till den underliggande råvaran presterar bäst på den europeiska marknaden, medan de som har ett negativt delta presterar bäst på den amerikanska. I en vidare analys approximeras variansriskpremien som skillnaden mellan realiserad och implicit varians. Precis som i... (More)
I rapporten analyseras den europeiska och amerikanska marknaden för optioner och terminskontrakt på råvaran vete. Optioner skrivna på futures på vete värderas med hjälp av generella implicita volatiliteter och prisförändringar i terminskontrakten analyseras utifrån ett index. Investeringsstrategier som använder sig av såväl optioner som positioner i terminskontrakt på råvaran konstrueras. Resultaten blir framförallt att de strategier som har ett positivt delta i förhållande till den underliggande råvaran presterar bäst på den europeiska marknaden, medan de som har ett negativt delta presterar bäst på den amerikanska. I en vidare analys approximeras variansriskpremien som skillnaden mellan realiserad och implicit varians. Precis som i litteraturen som studerats dras vissa slutsatser kring en negativ variansriskpremie, framförallt på den europeiska marknaden. Ett visst säsongsmönster samt ett tidsberoende och en korrelation till den implicita volatiliteten i variansriskpremien påvisas också i analysen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Schmitz, Anton LU
supervisor
organization
course
EXTM10 20152
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
Optioner, futures, vete
language
Swedish
id
7853454
date added to LUP
2015-09-03 08:39:40
date last changed
2015-09-03 08:39:40
@misc{7853454,
  abstract     = {{I rapporten analyseras den europeiska och amerikanska marknaden för optioner och terminskontrakt på råvaran vete. Optioner skrivna på futures på vete värderas med hjälp av generella implicita volatiliteter och prisförändringar i terminskontrakten analyseras utifrån ett index. Investeringsstrategier som använder sig av såväl optioner som positioner i terminskontrakt på råvaran konstrueras. Resultaten blir framförallt att de strategier som har ett positivt delta i förhållande till den underliggande råvaran presterar bäst på den europeiska marknaden, medan de som har ett negativt delta presterar bäst på den amerikanska. I en vidare analys approximeras variansriskpremien som skillnaden mellan realiserad och implicit varians. Precis som i litteraturen som studerats dras vissa slutsatser kring en negativ variansriskpremie, framförallt på den europeiska marknaden. Ett visst säsongsmönster samt ett tidsberoende och en korrelation till den implicita volatiliteten i variansriskpremien påvisas också i analysen.}},
  author       = {{Schmitz, Anton}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Optioner och futures på vete}},
  year         = {{2015}},
}