Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

"Att ta ett barn in i sitt hjärta"

Polakowska, Ewa LU and Olsson, Kajsa LU (2015) DSKM50 20152
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Anknytning mellan spädbarn och föräldrar är en naturlig process som sköter sig intuitivt och kan stödjas av BVC-sjuksköterskor. Syftet var att beskriva BVC-sjuksköterskors upplevelse av anknytning och gott samspel mellan spädbarn och deras föräldrar samt hur anknytningen kan stödjas. Tolv BVC-sjuksköterskor intervjuades och resultatet framställdes med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Det goda samspelet mellan spädbarn och föräldrar är avgörande för barnets utveckling och mentala hälsa. Lyhördhet och kontinuitet hos BVC-sjuksköterskan är en förutsättning för att skapa förtroende. Hembesök och EPDS samtal har positiv effekt för att stödja familjer. Empowerment används för att förstärka föräldrar i deras föräldraskap. Ett nyfiket barn... (More)
Anknytning mellan spädbarn och föräldrar är en naturlig process som sköter sig intuitivt och kan stödjas av BVC-sjuksköterskor. Syftet var att beskriva BVC-sjuksköterskors upplevelse av anknytning och gott samspel mellan spädbarn och deras föräldrar samt hur anknytningen kan stödjas. Tolv BVC-sjuksköterskor intervjuades och resultatet framställdes med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Det goda samspelet mellan spädbarn och föräldrar är avgörande för barnets utveckling och mentala hälsa. Lyhördhet och kontinuitet hos BVC-sjuksköterskan är en förutsättning för att skapa förtroende. Hembesök och EPDS samtal har positiv effekt för att stödja familjer. Empowerment används för att förstärka föräldrar i deras föräldraskap. Ett nyfiket barn tyder på att den trygga basen finns hos föräldrarna. BVC-sjuksköterskor har svårt att sätta ord på anknytning. De använder erfarenhet och intuition i sitt dagliga arbete med anknytning. Samarbete med andra yrkeskategorier är viktigt då det krävs extra stödinsatser för att stödja anknytning. Visionen är att arbeta mer evidensbaserat genom att införa mätinstrument och förbättra journalsystemet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Polakowska, Ewa LU and Olsson, Kajsa LU
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ studie om BVC-sjuksköterskors upplevelse av att stödja anknytning mellan spädbarn och deras föräldrar
course
DSKM50 20152
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Anknytning, intuition, samspel, kontinuitet, empowerment, stödja, föräldrar
language
Swedish
id
8166681
date added to LUP
2015-11-16 15:27:52
date last changed
2015-12-14 13:21:37
@misc{8166681,
  abstract     = {{Anknytning mellan spädbarn och föräldrar är en naturlig process som sköter sig intuitivt och kan stödjas av BVC-sjuksköterskor. Syftet var att beskriva BVC-sjuksköterskors upplevelse av anknytning och gott samspel mellan spädbarn och deras föräldrar samt hur anknytningen kan stödjas. Tolv BVC-sjuksköterskor intervjuades och resultatet framställdes med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Det goda samspelet mellan spädbarn och föräldrar är avgörande för barnets utveckling och mentala hälsa. Lyhördhet och kontinuitet hos BVC-sjuksköterskan är en förutsättning för att skapa förtroende. Hembesök och EPDS samtal har positiv effekt för att stödja familjer. Empowerment används för att förstärka föräldrar i deras föräldraskap. Ett nyfiket barn tyder på att den trygga basen finns hos föräldrarna. BVC-sjuksköterskor har svårt att sätta ord på anknytning. De använder erfarenhet och intuition i sitt dagliga arbete med anknytning. Samarbete med andra yrkeskategorier är viktigt då det krävs extra stödinsatser för att stödja anknytning. Visionen är att arbeta mer evidensbaserat genom att införa mätinstrument och förbättra journalsystemet.}},
  author       = {{Polakowska, Ewa and Olsson, Kajsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{"Att ta ett barn in i sitt hjärta"}},
  year         = {{2015}},
}