Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ett friskt barn svälter inte sig självt - Intervjuer med distriktssköterskor

Solitander, Lisa LU and Mason, Louisa Maria LU (2015) DSKM50 20152
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Barn som matvägrar eller är kräsna med maten är en känd företeelse inom barnhälsovården, men det saknas kunskap om hur distriktssköterskan ger stöd till föräldrar vars barn är kräsna eller matvägrar. Syftet med studien var att beskriva distriktssköterskans stöd till föräldrar med barn som är kräsna eller matvägrar. Studien gjordes med kvalitativ ansats med semistrukturerad intervjumetodik som datainsamlingsmetod. Materialet analyserades med latent innehållsanalys där intervjuerna transkriberades i sin helhet. Resultatet visar att distriktssköterskan stödjer föräldrar med barn som är kräsna eller matvägrar genom att inge trygghet, ge råd i en komplex situation samt ge praktiskt stöd. Det är individuellt hur distriktssköterskan upplever... (More)
Barn som matvägrar eller är kräsna med maten är en känd företeelse inom barnhälsovården, men det saknas kunskap om hur distriktssköterskan ger stöd till föräldrar vars barn är kräsna eller matvägrar. Syftet med studien var att beskriva distriktssköterskans stöd till föräldrar med barn som är kräsna eller matvägrar. Studien gjordes med kvalitativ ansats med semistrukturerad intervjumetodik som datainsamlingsmetod. Materialet analyserades med latent innehållsanalys där intervjuerna transkriberades i sin helhet. Resultatet visar att distriktssköterskan stödjer föräldrar med barn som är kräsna eller matvägrar genom att inge trygghet, ge råd i en komplex situation samt ge praktiskt stöd. Det är individuellt hur distriktssköterskan upplever förälderns situation, vilket påverkar hur råden ges och tas emot. Vidare försöker distriktssköterskan hjälpa föräldrar att hjälpa sig själva, så kallad empowerment. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Solitander, Lisa LU and Mason, Louisa Maria LU
supervisor
organization
course
DSKM50 20152
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Barn, kräsenhet, matvägran, föräldrar, distriktssköterska, BVC, stöd
language
Swedish
id
8167922
date added to LUP
2015-11-16 15:27:12
date last changed
2015-12-14 13:21:37
@misc{8167922,
  abstract     = {{Barn som matvägrar eller är kräsna med maten är en känd företeelse inom barnhälsovården, men det saknas kunskap om hur distriktssköterskan ger stöd till föräldrar vars barn är kräsna eller matvägrar. Syftet med studien var att beskriva distriktssköterskans stöd till föräldrar med barn som är kräsna eller matvägrar. Studien gjordes med kvalitativ ansats med semistrukturerad intervjumetodik som datainsamlingsmetod. Materialet analyserades med latent innehållsanalys där intervjuerna transkriberades i sin helhet. Resultatet visar att distriktssköterskan stödjer föräldrar med barn som är kräsna eller matvägrar genom att inge trygghet, ge råd i en komplex situation samt ge praktiskt stöd. Det är individuellt hur distriktssköterskan upplever förälderns situation, vilket påverkar hur råden ges och tas emot. Vidare försöker distriktssköterskan hjälpa föräldrar att hjälpa sig själva, så kallad empowerment.}},
  author       = {{Solitander, Lisa and Mason, Louisa Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ett friskt barn svälter inte sig självt - Intervjuer med distriktssköterskor}},
  year         = {{2015}},
}